Los

Njihove zime i smetovi su idealni da se društvo okupi u toplom i zabavlja se za sve pare. Tako je nastalo mnogo dobre muzike u Skandinaviji.

Brzi pogled kroz prozor mi je izmamio osmeh na licu čim sam se tog jutra pridigao iz kreveta. Napokon je pao sneg. Nije ga bilo nešto mnogo, no i to je bolje nego da ga nema. Uželeo sam se onog osećaja iz detinjstva kada smo jedva čekali da izletimo napolje i potražimo najbližu pogodnu nizbrdicu za sankanje. Posle par sati napolju, u kuću smo dolazili na kratko da se presvučemo i ogrejemo. Pa ponovo u avanturu…

Ovi današnji klinci sneg uglavnom gledaju kroz prozor i na ekranima telefona i kompjutera. Misle da je isti doživljaj ako su suvi i ušuškani… Kako se samo varaju.

U toku dana sam pogledao epizodu jedne od novih skandinavskih serija, sve se uzgred pitajući kako oni onako lagano podnose niske temperature i vejavice, kao da se ništa ne dešava. Onda sam na radiju čuo neobičnu verziju dopro poznatog klasika “California Dreamin’ ” i otkrio grupu tipično skandinavskog imena – Amason. Rolling on the floor laughing

Ako niste znali, u skandinavskim državama muzičke škole su besplatne za sve zainteresovane, a ako nemate sopstveni instrument, rado će vam ga pozajmiti. Zbog toga nije ni malo čudno što se tamo puno svira, a njihove zime i smetovi su idealni da se društvo okupi po kućama i vikendicama i tamo da se zabavlja za sve pare. I da eksperimentišu sa muzikom, jer skoro da sve što sam poslušao sa tog podneblja u proteklih dvadesetak godina ne može da se smatra “normalnim” – ako izuzmemo heavy metalce i njihove derivate.

Sky City (2015)Amason čini ekipa dobro poznatih švedskih muzičara koji su odlučili da se pod ovim imenom bave popom. Rezultat je intrigantan, zanimljiv i kvalitetan jer su za debitantski album Sky City (2015) lagano osvojili švedsku varijantu Grammyja u kategoriji album godine.

Älgen” je uvodna pesma koja hvata na prvo slušanje. Besprekorno je producirana, sa “velikim zvukom” i neobičnim aranžmanskim rešenjima. Zanimljiv je i animirani video koji je prati. Utisak kvari samo bezvezan tekst koji je skup nabacanih reči/rečenica koje nikako nisam uspeo da povežem sa naslovom pesme i animacijom. No, može se i bez toga: od pop muzike se i ne očekuje nikakav dubokoumni storytelling.

Posle albuma, Amason su objavili EP California Airport Love (2016) sa tri pesme – i nestali. Oficijelni sajt im više ne radi, tako da pojma nemam da li se ugasio ovaj projekat koji je mnogo obećava.

A možda su upregli par losova u sanke, jezde negde po hladnom severu i smišljaju nove pesme…