Nema mi pomoći

Godina 1965. beše dobroga roda. Ne mislimo pritom samo na našeg Šefa 🙂 već na sjajnu muziku koja se tada slušala. Gužva na vrhu top-liste Billboard Hot 100 je tada bila poprilična.

Ako bacimo pogled na američku top listu u leto 1965. godine, videćemo da je na njeno čelo bila zasela dobro poznata pesma “(I Can’t Get No) Satisfaction” Rolling Stonesa. Smenili su ih na toj poziciji The Byrds sa “Mr. Tambourine Man“, zatim su došle The Supremes sa “Back in My Arms Again“, da bi leto zaključili Four Tops sa “I Can’t Help Myself (Sugar Pie Honey Bunch)“…

Pa posle i dalje tvrdite da danas živimo u uzbudljivim vremenima. Nerd smile

Na kraju 1965. godine, kada je sumirana statistika, Four Tops su mogli da se pohvale da je njihovu pesmu Billboard stavio na 2. mesto najslušanijih singlova pa nije zgoreg da bacite pogled na kompletnu listu. Interesantno je videti koje pesme su bile u konkurenciji.

U tom trenutku, Four Tops su odjednom postali vrlo popularna i važna grupa koja je promovisala novi zvuk koji je dolazio iz Detroita, danas poznat kao Motown Sound. Praktično, u tom trenutku su bili vodeća muška vokalna grupa, pa se proniciljivi Berry Gordy Jr., vlasnik etikete, postarao da ih veže za svoje najbolje hitmejkere. Ako ste se imalo petljali sa soulom, onda znate da je u pitanju ekipa Holland-Dozier-Holland, koja je sipala hitove kao iz rukava. I to svakodnevno.

I Can’t Help Myself (Sugar Pie Honey Bunch)” je ljubavna pesma sa previše saharina u tekstu. Skoro sam čitao intervju u kome Lamont Dozier priča kako je nastala. Verovali ili ne, povod je bio njegova baba koja je držala salon lepote, pa je inspiraciju dobio iz njenih fraza kojima se obraćala mušterijama (“How you doin’, sugar pie? Good morning, honey bunch!“).

Second Album (1965)
Four Tops – Second Album (1965). Bespekoran proizvod Morown kuhinje u izvedbi neverovatnog autorskog jezgra Holland-Dozier-Holland. Osvojiti drugo mesto na listi Billboard Hot 100 za tu godinu je bilo više nego uspešno: bilo koji plasman u prvih sto je tada bio obeležje velikog uspeha.

Zbog teksta i vodeći vokal Four Topsa Levi Stubbs nije voleo da je peva. Negde se navodi da je bio toliko ljut da mu je Brian Holland, aranžer i producent, obećao da će promeniti tekst i ponovo snimiti pesmu. No, to se nikada nije desilo: praktično, ono što su snimili u drugom pokušaju otišlo je na singl.

Pretpostavljam da Stubbsu saldo na računu posle neverovatnog uspeha singla ublažio duševnu bol. Money

Već naredne godine, Four Tops će iz iste radionice dobiti i snimiti pesmu kojom će se upisati u sve muzičke enciklopedije — “Reach Out I’ll Be There“.