Tek dolazi tvoje vreme

U vreme pojavljivanja debitanstskog albuma grupe Led Zeppelin, svi su bili pomalo iznenađeni njihovim jasno definisanim i prepoznatljivim zvukom koji je bio moćan i veličanstven. Njihove pesme su bile prilično jednostavne, izgrađene na pamtljivim rifovima i čvrstom ritmu. No, čini mi se da je ključna stvar koja ih je razlikovala od svih ostalih velikih bila oličena u suptilnosti koja se ogledala u detaljima. Svakome je bilo jasno da to nije bila samo gitaristička buka koja je tutnjala.

Iskustvo Jimmyja Pagea kao studijskog muzičara tokom šezdesetih pokazalo se neprocenjivim.

Dazed and Confused“, “You Shook Me” i “I Can’t Quit You Baby” su bili psihodelični bluzevi visokog napona, “Babe I’m Gonna Leave You” i “Black Mountain Side” oslanjale su se na folk, a “Communication Breakdown“, “Good Times Bad Times” i “How Many More Times” su bile nešto između. Note

I u ovoj gužvi se nekako zagubila “Your Time Is Gonna Come“, jedna od najpotcenjenijih i gotovo zaboravljenih pesama iz njihovog repertoara. Šta je razlog tome, ne bih znao da kažem. I sama grupa se nemarno odnosila prema njoj: koliko znam, izvodili su je samo na prvoj turneji po Skandinaviji 1968. godine. I nikada više.

Sama pesma govori o ženskoj izdaji. Narator je besan jer ga je neka lagala i varala, ali jedino što može da uradi u tom trenutku je da joj okrene leđa, pokazujući joj da neće više da trpi njene gluposti. Poručuje joj da će joj se sve to vratiti kao bumerang, ali da njega više ne zanima. Ako bude pokušala da mu se vrati, neće je ni pogledati.

Iako su Led Zeppelin mnogo puta bili optuživani za mizoginiju i mačizam, čini mi se da se ovde radi o nečemu drugom. U to vreme Jimmy Page je bio opsednut Aleisterom Crowleyjem i tekst ove pesme je samo posledica Crowleyjevih shvatanja da su žene lažljive i inferiorne u odnosu na muškarce.

 Reviewing the Situation (1969)Poslednje što bismo očekivali je da pesmu “Your Time Is Gonna Come” obradi žena. No, desilo se. Sandie Shaw, jedna od najuspešnijih britanskih pevačica tokom šezdesetih i lepotica za kojom je uzdisao celi London, povukla je neuobičajen potez: njen poslednji album iz te decenije Reviewing the Situation (1969) bio je iskorak iz pop/middle on the road okruženja u kome je bila dominantna ka rock vodama. Njeno čitanje nekih od klasičnih pesama je neočekivano energično, a Zeppeline je obradila briljantno. Dobro je uhvatila muzički duh pesme, pevanje joj je možda i preciznije nego na originalnom snimku, a bubnjeve, koji su istaknuti u prvi plan, kao da svira sam John Bonham. Uzgred, nije to bio Bonzo, ali je dobro poznato koto jeste bio – Ian Wallace.

Dok ispisujem ove poslednje redove, Sandie Show završava sa pevanjem, a Cevka se trudi da mi pročita misli i odlučuje da mi pusti Gretu Van Fleet. Odmah sam je prekinuo, Grba vam je već objasnio zašto. Winking smile

Uzdajte se u sopstvene uši, a ne u veštačku inteligenciju koja se gura da uđe na mala vrata. Hot smile

1 komentar na temu “Tek dolazi tvoje vreme”

  1. Ретко ово чиним, али овог пута морам. Наиме, и ја сам већ толике године мислио да наслов значи то што смо мислили да значи. Но, прођоше године и наиђоше неке прилике кад се концентрација наметнула сама од себе, па сам ухватио текст ове песме (дакако, никад није ни силазила са плејлисте). Елем, он њој пребацује што шеврда и врлуда из строфе у строфу, а онда јој у рефрену вели да ће стићи и њој маца на вратанца, заиграће мечка и пред њеном кућом, доћи ће и она на ред. Није баш нека претња, па се разни политички коректори нису никад огласили, ово је само “јој шта ми радиш, ал’ једном ће и теби неко па ћеш видети”.
    Предлажем превод “Доћи ћеш и ти на ред”.

Komentari su onemogućeni.