Biće promena

Kada se 1963. godine Bob Dylan oglasio sa “Blowin’ in the Wind“, niko nije mogao da zamisli da će ova filozofska pesma o građanskim pravima postati veliki hit i izvršiti veliki uticaj na ogroman broj muzičara tokom šezdesetih, a i u narednim decenijama. Crna populacija, kojoj u to vreme nije bilo ni malo lako, prosto nije mogla da zamisli da o temi koja ih je žuljala peva belac. Sudeći prema biografu Sama Cookea, ona je bila okidač da on napiše “odgovor” na nju iz sopstvene perspektive.

I na taj način uđe u legendu.

A Change Is Gonna Come” je pesma koja koja kroz bluz i gospel matricu uvodi u crnačku muziku protestne elemente u vidu emocionalne izjave mladog, osvešćenog čoveka koji govori o tome odakle dolazi i kuda se uputio. Za čoveka koji je svoju karijeru započeo pevanjem gospel pesama tematski vezanih za religiju ovo je bio veliki pomak. Ideja za nju je, kao i obično, došla iz stvarnog života: na mnogim mestima se navodi kako su Cookea i njegove prateće muzičare izbacili iz motela u Luizijani jer je bio “samo za belce”. A to je bio samo jedan od sličnih događaja koji su se svakodnevno dešavali u posleratnoj Americi. Zato nije nimalo čudno što je pokret za ljudska prava i prava obojenih Amerikanaca tokom šezdesetih postao masovan i uspeo da proizvede velike promene, baš kako ih je Cooke anticipirao u refrenu.

It’s been a long time coming,
but I know a change is gonna come

Sam Cooke - Ain't That Good News (1964)Pesma je snimljena za njegov poslednji studijski album Ain’t That Good News (1964) koji će postati jedan od vrlo uticajnih za čitavu plejadu velikih crnih izvođača par godina kasnije. Iz njega su crpeli ideje za sopstvene pesme Otis Redding, Aretha Franklin, Bobby Womack, Marvin Gaye, Al Green i mnogi drugi, a Sam Cooke će u muzičke enciklopedije biti upisan kao jedan od najvažnijih autora/pevača koji je definisao ranu soul muziku.

Njegov život i karijera su naglo prekinuti 11. decembra 1964. godine u motelu nadomak Los Angelesa pod nerazjašnjenim okolnostima, o čemu se i danas ispredaju kontoverzne priče. Navodno, upucala ga je recepcionarka jer ju je napao.

Ako je neka uteha, “A Change Is Gonna Come” će biti vrednovana kao jedna od najznačajnijih protestnih pesama svih vremena.