Stojeći na vrhu planine

Mala potraga za autorom pesme koju znam dovela me je do sjajnog otkrića. Kasnim preko četiri decenije u upoznavanju muzike ovih ljudi. No, za dobru muziku nikad nije kasno.

Pevači među bubnjarima su vrlo retka pojava među muzičarima, a oni koji su zaista dobri u tome mogu se izbrojati na prste jedne ruke. No, dvojica od njih su mi odavno prirasli za srce, jer su u pitanju ljudi u kojima su se skrivali različiti talenti i njihova zaostavština je veoma ozbiljna. Neki od vas koji me redovno čitaju će, verovatno, pogoditi na koga mislim, jer sam ih u mnogo navrata pominjao – o Jimu Capaldiju (Traffic) sam već pisao, a prvobitna namera mi je bila da današnji tekst posvetim Levonu Helmu (The Band), čoveku koji je otpevao neke od najvećih pesama matične grupe.

No, obično se završi drugačije od onoga što sam zamislio. I don't know smile

Posle oproštajnog valcera The Banda, Helm se, očekivano, upustio u solističke vode. Na debitantskom albumu Levon Helm & The RCO All-Stars (1977) okupila se proverena ekipa koju dobro poznajemo (Booker T & The MG’s, Dr. John, Paul Butterfield), pa album zvuči kao hod ranije utabanom stazom i stiče se utisak da je rađen u žurbi. Već sledeći album Levon Helm (1978) bio je dorađeniji, a zaslugu za to svakako zaslužuje producent Donald “Duck” Dunn. I repertoar se malo proširio: dominiraju pesme u ozbiljnom soul/funk fazonu, uz jaku podršku gitare Stevea Croppera i ekipe is Muscle Shoalsa. Ljuto i ubitačno za slušanje.

Jedan od malo mirnijih trenutaka na ovom albumu je reggae pesma “Standing on a Mountain Top” koja može da se svede na dobro poznate stihove Njegoša “Ko na brdo, ak’ i malo stoji, više vidi no onaj pod brdom”. Samo što ovde nema nikakve filozofije, već je posredi čista, pomalo naivna i idealistička, ljubavna tematika.

Do danas se nikada nisam zapitao ko je autor ove pesme. Pronašao sam da su to Cate Brothers o kojima, naravno, nemam pojma ko su. Ispostavlja se da su u pitanju identični blizanci Earl i Ernest Cate koji se međusobno razlikuju samo u jednom detalju: prvi je gitarista, a drugi klavijaturista. Zajedničko im je i da pišu odlične pesme i fantastično dobro pevaju.

Čačkajući po njihovoj biografiji, naišao sam na podatak da su se krajem pedesetih muvali sa legendarnim Ronniejem Hawkinsom. A u Hawkinsovom pratećem bendu svirao je i Helm. Praktično, od tada počinje njihovo prijateljstvo. Verovatno bi Cate Brothers ostali lokalna atrakcija Arkanzasa i okolnih država da im Helm, ovenčan slavom u The Band, sredinom sedamdesetih nije pomogao i isposlovao ugovor za snimanje za Asylum Records. A na njemu su, pored Helma, gostovali Donald “Duck” Dunn, Timothy B. Schmit (Poco/Eagles) i, pogađate, kao gitarista i producent Steve Cropper. Nerd smile

Veselo društvance koje se, izgleda, nije družilo samo u studiju.

Cate Brothers - Cate Bros. (1975)Cate Brothers se nisu obrukali i usledilo je nekoliko odličnih albuma koji su potvrdili njihov autorski talenat. Njihova, originalna verzija “Standing on a Mountain Top“, bolja je od Helmove i zbog toga je danas slušate.

Početkom osemdesetih su nastupali u reformisanom The Band (bez Robbieja Robertsona), a sarađivali su i sa Mariom Muldaur, što dovoljno govori o njihovim sposobnostima.

Meni samo ostaje da se javim tetki ne bi li mi pronašla još koji album Cate Brothersa i da se, eventualno, bacim na preslušavanje. Note

A mislio sam da sam veći deo muzičkog gradiva već dobro savladao. Just kidding