Gospodinu sa ljubavlju

Ona je prepoznatljivo TV lice, glumica u pozorištu i na filmu, svestrana zabavljačica i vrlo vedra osoba. Jednom rečju – ikona.

Neko vreme sam se zamajavao sopstvenim projektom pravljenja kompilacija. Znate ono: uzmem nekog od miljenika, nasnimam meni važne pesme po redosledu koji mi je u glavi ili hronološki, kako su izlazile, i ne moram da ih tražim po nosačima zvuka kada mi se ćefne da ih slušam. Posle nekoliko odrađenih kompleta sam batalio stvar – nisam imao dovoljno vremena da ponovo slušam brdo materijala.

Vratio sam se zvaničnim kompilacijama. To mi štedi vreme, a ako se pažljivo odrade, kao što se sve češće dešava, zafali mi tek po koja pesma.

Poslednja koju sam nabavio bavi se ranom karijerom britanske pevačice Lulu.

Amerikanci misle da je Lulu “čudo od jednog hita” ponajviše zahvaljujući današnjoj pesmi, koja se 1967. godine popela na sam vrh njihove top liste. U Ujedinjenom Kraljevstvu ova pevačica ima sasvim drugačiji status – iza nje je uspešna i dugotrajna muzička karijera. Ali to nije sve. Ona je prepoznatljivo lice sa TV ekrana iz brojnih emisija, povremeno je bila glumica u pozorištu i filmovima, svestrana je zabavljačica i vrlo vedra osoba. Jednom rečju – za Britance Lulu je ikona.

To Sir, With Love (1967) je socijalna drama koja se bavi i rasnim pitanjima. Nezaposleni inženjer Mark Thackeray (glumi ga Sidney Poitier), koji je došao iz Britanske Gvajane, javio se za posao učitelja u londonskom kvartu na lošem glasu. Ubrzo saznaje je da se u školi nalaze učenici koje su druge odbile i suočava se sa njihovom nedisciplinom, neodgovornim ponašanjem, neprijateljstvom i raznim zvrčkama koje mu smeštaju. No, to ga ne obeshrabruje. Mic po mic, Thackeray uspeva da se na svoj način izbori za autoritet…

Lulu igra jednu od učenica. Zanimljivo je i kako je dobila ulogu u njemu: reditelj James Clavell je imao priliku da je vidi na koncertu na kome je služila kao zagrevanje za The Beach Boys. Toliko je bio oduševljen njenom pojavom i energijom kojom je zračila da ju je odmah pozvao na snimanje. Njena u početku malena uloga je dopisana i proširena, a naslovnu numeru peva na kraju filma, u trenutku kada učenici pokazuju zahvalnost učitelju što im je pomogao u mnogim situacijama i ukazao im na pravi put kojim treba da se kreću kroz život.

Shout! The Complete Decca Recordings (kompilacija, 2009)Kurioziteta radi, “To Sir with Love” je prvobitno izdata kao B-strana njenog hit singla “Let’s Pretend“.

Ako volite filmove o tajnom agentu 007, Jamesu Bondu, prisetićete se da je Lulu otpevala naslovnu temu za film Čovek sa zlatnim pištoljem (1974).

Ona je zaista žena sa impresivnom karijerom na svim poljima koja još uvek traje.