Zločesti dečko

Pre par nedelja, na specijalizovanim muzičkim portalima pronela se vest da se diskografska kuća Rhino sprema da objavi album Linde Ronstadt Live In Hollywood. Normalno je da sam bio uzbuđen, jer je Linda jedna od mojih omiljenih pevačica, a ovaj događaj je značajan i zbog toga što joj je ovo prvi oficijelni album sa snimcima zabeleženim na koncertu. Kako Rhino veoma brižljivo i znalački priprema svoja izdanja, objavljen je i promotivni klip koji je veoma pametno odabran.

Ne oklevajte, puštajte glasno.

Sama svirka održana je 24. aprila 1980. godine u Television Center studiju u Hollywoodu. Linda i ekipa izveli su dvadesetak pesama i u top formi su. Već od prvih taktova ona potvrđuje zašto je bila najbolja američka pevačica tokom sedamdesetih i osamdesetih – lepa, samouverena, moćnog glasa i naglašene ekspresivnosti, mogla je da oduva bilo koga sa scene.

No, na ovom snimku je možda važnije da se obrati pažnja na momke iz pratnje. Verovatno nastup ne bi bio ovako ubedljiv da oni ne odrađuju svoj posao fenomenalno i, barem u ovoj pesmi, kradu joj šou. Pomenuću ih poimenice: Kenny Edwards i Danny Kortchmar – gitare, Russ Kunkel – bubnjevi, Bob Glaub – bas, Bill Payne – klavijature, Dan Dugmore – pedal steel gitara i prateći vokali Wendy Waldman i Peter Asher. Kortchmar, inače, prži u onoj solo deonici.

Celi nastup je fascinantan, jer u njemu nema ni jednog elementa koji danas čini koncertnu predstavu: nema promene garderobe, densera na sceni, pirotehnike, slušalica u ušima… Nema, dakle, svega onoga što odvlači pažnju od same muzike. Prisutan je samo moćan glas i grupa ljudi koji su majstori svojih instrumenata i poznaju se “u dušu”.

Linda Ronstadt – Live in Hollywood (snimljeno 1980, objavljeno 2019).
Linda Ronstadt – Live in Hollywood (snimljeno 1980, objavljeno 2019). Zvuči gotovo neverovatno, ali Linda za četiri decenije aktivne karijere nije objavila ni jedan jedini živi album. A broj njenih koncerata se piše sa krupne četiri cifre… Stoga je ovo neka vrsta kosmičke pravde. A to što je materijal apsolutno fantastičan – uopšte nije nikakvo iznenađenje.

I da ne zaboravimo na samu pesmu… “You’re No Good” otvara Lindin album Heart Like a Wheel (1974), prvi koji je radila sa producentom Peterom Asherom. Na njemu je pronašla “svoj zvuk” koji će je proslaviti i uvesti u platinaste tiraže. To je dobro poznata priča o izboru pogrešnog partnera koju Ronstadtova peva posvećeno, poistovetivši se sa naratorkom, izražavajući duboke emocije i povređenost.

Na žalost, Lindin jedinstveni glas odavno je ućutkala Parkinsonova bolest i više ne snima. Današnji video i disk sa 13 pesama je odličan podsetnik na njen veliki izvođački talenat. Verujem da ima mnogo još uvek neobjavljenih snimaka iz raznih perioda njene karijere.

I jedva čekam da ugledaju svetlo dana.