Наивац пеца наивце (2)

Не верујем да је у питању онај исти од прошлог пута. Овај је… хм, нешто бољи. Вели у имејлу “Ћао, твој налог је недавно заражен! Мењај лознк одмах!”. Вели да је хакер који ми је разбуцао имејл и ОС пре неког времена, да се не трудим да га тражим, јер је средио да сам ту поруку послао сам себи, а, шта кажеш?

И оно, стварно, није да не личи на озбиљну претњу… осим што највише личи на онај црногорски рачунарски вирус, који се састоји од поруке “вељу, заражен ти је рачунар, те деде, јадо, обриши своје дискове сам, мука ми је мицати се”.

Елем, овај вели да има бекап од свега што имам на рачунару. Ајде. Да је три терабајта отишло кроз мрежу, осетио бих то итекако, дакле лаже и фолира. Онда даје адресу свог биткојн новчаника, да му уплатим комада један, што му дође око 1000$ ових недеља. И каже да је “наместио пиксел за надзор на Фејсу, баш им хвала, што могу да користе власти помаже и нама”. Аууу… да, да, тако је, баш као што је најопаснији део пушке налепница на кутији. Да споменем да уопште немам налог на Фејсу?

Сад долази најлепши део: каже да зна да сам прочитао јер је поставио јединствени пиксел у поруку. Хјооој… ако је неко поверовао у овај део, имам диван мост у Бруклину на продају, врло повољно.

Даље каже да имам 48 сати форе да му уплатим, иначе. Иначе ништа, ево не да је прошло две недеље, него је, тако сигуран у себе и своје умеће, послао то исто поново, овог пута са друге адресе. Истина, и даље изгледа да сам то послао сам себи, ал’ то је само површински. Кад се погледа заглавље поруке (ctl+u за све осим за кориснике Аутлука, њима се то цензурише), лепо се види да је први пут слао из Бразила, други пут из Израела. Тј преко неких сервера у тим земљама, иначе ко зна, можда је дечко из Мале Крсне.

Све сам мислио да је ово безазлена појава и да данас и баба Милева уме да препозна преваранта дилетанта. Међутим један колега из Њујорка, исто искусан програмер, је скоро поверовао у све, а у неке делове скроз :челоклеп:. Ипак је био за толико сумњичав да прво пита колеге.

Ако неко хоће да се претплати на ову врсту мудрости, ево линка :). Улазите на сопствени ризик, па ћете или доказати да се сваког тренутка рађа по један, или ћете наћи начина да преварите преваранта.