Jedrim

Od “moraću da nabavim neki od njihovih albuma” do prilike da preslušam njihov celokupni opus, prošlo je tridesetak godina. Bilo je vredno čekanja.

Punoletstvo sam stekao iste godine kada je Rod Stewart objavio svoj album Atlantic Crossing (1975). Dobro znate šta je najčešće muškarčiću u tim godinama stalno na umu, a hitčina “Sailing” je bila jedna od obaveznih pesama uz koje sam pokušavao da doprem do nekog ženskog srca. Devojke su Stewarta doživljavale kao neponovljivog romantičara, a ja kao okorelog rokera i osvedočenog švalerčinu čije su tradicionalne plavuše koje je javno šetao ili ženio bile sve samo ne obične. U vreme snimanja ove pesme šetao je s Britt Ekland.

Tada sam na omotu Stewartovog albuma prvi put naišao na ime Gavina Sutherlanda, autora ove pesme.

Otprilike u isto vreme, za rođendan sam dobio originalni singl grupe Sutherland Brothers & Quiver “Dream Kid” koji je bio vrlo interesantan i odlično je zvučao, pa sam počeo da obraćam pažnju na to šta se o njima piše po novinama. A pisalo se sve u superlativima.

Od “moraću da nabavim neki od albuma braće Sutherland”, što se nikada nije desilo, do prilike da preslušam njihov celokupni opus prošlo je dobrih tridesetak godina. Ali je bilo vredno čekanja.

Sutherland Brothers su se pojavili na sceni početkom sedamdestih i imali su sreću da ih zapazi Muff Winwood (zna se ko je i čiji je brat), koji im je isposlovao ugovor za snimanje i producirao prve radove. Prvi album im je još uvek bio pod jakim uticajem folka, mada prepun odličnih pesama, ali drugi, Lifeboat (1972), bio je pun pogodak. Braća su između njihovog snimanja malo razmislili kako da reše problem sa pratećim muzičarima kojima nisu bili zadovoljni na koncertima. Najzad, udružili su se grupom Quiver, koja inače nikako nije mogla da postigne neki veći uspeh. Zajedno, zazvučali su gotovo savršeno.

U Quiveru su svirali prevejani studijski muzičari od kojih će većina imati zapažene karijere – sjajni gitarista Tim Renwick zablistaće na ranim albumima Ala Stewarta i kao prateći muzičar na koncertima Pink Floyda, basista Bruce Thomas završiće kod Elvisa Costella u grupi The Attractions, a i ostali (Peter Wood – klavijature, Willie Willson – bubnjevi) će raditi sa Alom Stewartom i Floydima na turnejama.

Lifeboat (1972)Na albumu Lifeboat sviraju i Stevie Winwood, John “Rabbit” Bundrick i čitava svita engleskih studijskih prvoligaša, pa ne čudi što je ovaj album jedan od najboljih iz prve polovine sedamdesetih koji se još uvek pominje kao “skriveno i zaboravljeno blago”. Pronađite ga na netu i poslušajte, biće to dobro utrošeno vreme.

Originalnu verzija pesme “Sailing” braća Sutherland su snimili u leto 1972. godine. U odnosu na raskošnu gospel verziju Roda Stewarta, zvuči dosta primitivno, jer su sami nasnimavali prateće vokale. Ian Sutherland kaže da su želeli da ima keltski štimung. No, iako sve ovo pristojno zvuči i singl je emitovan na radiju, prodaja je bila katastrofalno loša.

Rod Stewart je pričao da je ovu pesmu odabrao jer se njen naslov dobro uklapao u naziv matičnog albuma. Otuda i uvreženo mišljenje da ona govori o mladiću koji pripoveda devojci da će zbog nje prejedriti Atlantik (kako sam i sam mislio), no Gavin Sutherland kaže da ona nema ništa zajedničko sa romantičnom ljubavnom pričom ili brodovima.

“To je priča o duhovnoj potrazi ljudi kroz život kako bi se oslobodili i stopili sa Višim bićem”, kaže on.

Ma šta da je u pitanju, posle Stewartovog planetarnog uspeha sa ovom pesmom, braća Sutherland su nedalje mogla pristojno da žive od autorskih prava.