Kornjačin blues

Ako ne znate za nju, saznajte što pre. A ako znate, obratite pažnju na novi album ako do sada niste.

Mučno je suočavati se sa potrebom da skreneš pažnju na nešto vredno pažnje, a nemati vremena za to.  Željan si da i drugi primete, pa da raspravljaš dugo, sve pokrivajući to vreme sadržajem čije postojanje je do ugodne teme i dovelo. Ali, ne vredi: iz ove kože se ne može.

Elem: željan sam da vam dugo i polako pričam o albumu koji sam još pre desetak dana čuo. Ali od onda nisam to uspeo ni da ga preslušam drugi put, do maločas, što bi ono rekli, “da legne”, a kamoli da napišem nešto. A grehota od boga ne slušati svaki dan. Poslušajte i sami:

A?

Katarina Pejak je nedavno objavila album Roads That Cross (2019). To devojče zna šta radi: strpljivo je gradila svoju poziciju tako da može da izdrži sve ono što se od nje bude tražilo kada objavi album na ovom nivou. Takav je upravo ovaj album posle (ako se ne varam) dva ranije objavljena.

Prisustvo u zoni neo-bluesa je, izgleda, specijalitet za mlade i pametne devojke. Svi znamo da je Ana Popović odavno jedna od najcenjenijih u tom žanru. A mlada Beograđanka je, tokom pohađanja prestižne muzičke akademije Berklee College of Music, za koju je na ime prethodnog albuma dobila stipendiju škole, već uspostavila praksu živog sviranja po festivalima, pa je tako uspela da privuče pažnju kuće Ruf Records, koja joj je ponudila nešto što se ne može odbiti: snimanje i objavljivanje albuma sa globalnom distribucijom.

Roads That Cross (2019)
Katarina Pejak – Roads That Cross (2019). Posledica marljivog rada, zdravog rezonovanja i neverovatnog talenta. Ova devojka je tek na pragu prave, globalne karijere. Najbolje od nje tek treba da čujemo.

I tako: devet od jedanaest pesama na tom albumu su autorska dela mlade pijanistkinje i pevačice. Muzički svet je već, prilično zdušno, poredi sa Norom Jones. Takvo poređenje može da bude teret, jer baca senku nekog drugog preko lica koje ima i te kakav potencijal da pokaže sopstveni i jedinstveni identitet, ali neka bude. Globalni put Katarine Pejak se tek trasira, sa potencijalom dobre i duge vožnje.

Možda nisam bio od pomoći time što sam za danas izabrao jednu od te dve tuđe pesme na albumu; jednu je napisala Joni Mitchell, ova dolazi od Janis Joplin i meni je jedna od njenih omiljenih, zato je danas ovde.

Poslušajte taj album i upamtite to ime. Cevka je puna sadržaja vrednog vremena i pažnje, pa navalite.