Možda ću sutra pronaći način da se vratim

Ma kako se iznutra osećali, važno da neprestano pokušavamo da pronađemo novi izvor radosti i sreće.

Svima nama se dešava da “padnemo” i uhvati nas depresivno stanje. Život nije lak, naročito ovde gde jesmo, ma koliko nas mediji ubeđivali da nam je mnogo lepše no što zaista možemo da osetimo. Lekari nas ubeđuju da se ne treba preterano sekirati oko svega toga, jer svakome može da se desi “da iskoči iz šina”. A koliko je težak, bolan i dugotrajan oporavak od ovakvih problema, mogu samo da posvedoče oni koji su prošli kroz svo to mrcvarenje.

Ovakva stanja su neiscrpan izvor inspiracije među muzičarima. I oni su, na kraju krajeva, obični ljudi.

Kelly Jones, šef velške grupe Stereophonics je, čini mi se, doktorirao na ovakvim temama. Ma kako muzika koju ova grupa izvodi bila lako pamtljiva, energična i naizgled nonšalantna, poruke koje Jones provlači kroz tekstove govore o njegovom burnom unutrašnjem životu i nemogućnosti da smiri demone koji ga proganjaju.

A o tome govori barem polovina njegovih pesama.

You Gotta Got There to Come Back (2003)Poznato je da je Jones imao poprilične probleme sam sa sobom posle raspada dvanaestogodišnje veze. Uzgred, nikada mi nije bilo jasno zašto ljudi tako dugo ostaju u njima. Ili postaneš hazbend posle godinu-dve ili se pozdraviš sa dotičnom kandidatkinjom. Nema treće. Na albumu Stereophonicsa You Gotta Got There to Come Back (2003) odmah se da primetiti da je Jones u totalnom rasulu i pokušava da se ponovo sastavi, pa pesma “Maybe Tomorrow” u odnosu na ostale, čak, zvuči optimistički.

Stiče se utisak da je na kraju ipak ukapirao da je, ma kako se iznutra osećali, važno da neprestano pokušavamo da pronađemo novi izvor radosti i sreće. U tom smislu stihovi “So maybe tomorrow/I’ll find my way home…” predstavljaju metaforu za istinski poriv koji će nam u život dovesti novog partnera ili bilo šta drugo što će nam omogućiti da se osećamo zadovoljnije. I da se vratimo sebi.

Kako je ovakva tema prijemčiva za veliki broj ljudi, singl “Maybe Tomorrow” je odlično prošao na top listama širom sveta i postao drugi najuspešniji u karijeri Stereophonicsa.

U međuvremenu, Jones se dva puta ženio, koautor je tri devojčice. Imao je i poprilično problema sa alkoholom, kokainom i javnim glupiranjem.

Izgleda mi da još uvek nije pronašao svoj put ka sreći.