Spanish Moon

Beše jedno vreme kad je vazduh bio čist, seks prljav, a živi albumi bili neiskvareni dokumenti odlične muzike koja se svirala na sceni tog vremena.

Prolećno sređivanje “mog kućnog inventara” bi trebalo da bude rutinska stvar. I bila bi, jer istresanje prašine iz knjiga, brisanje diskova/ploča ne traži neko veliko angažovanje… Sem ako ih ima mnogo. A to podrazumeva veliki broj malih koraka: pažljivo ih pokupiš sa mesta gde stoje, izneseš na terasu, očistiš/istreseš, pa vratiš gde su prethodno stajale. Taman posla da se promeni redosled koji je decenijama prisutan u mojoj glavi – teško da bih onda išta brzo pronašao.

Tako da ova naizgled benigna operacija zna da se protegne na celi vikend.

Normalno, uvek neletim na nešto na šta sam zaboravio, pa pauze uz ispijanje nesice iskoristim da prelistam požutele stranice ili da se podsetim šta piše na omotima ploča. Ovoga puta sam se latio dva ukoričena godišta časopisa Rolling Stone iz sredine sedamdesetih. Svačega interesantnog tu ima, intervjua, prvih recenzija albuma koji će kasnije postati klasici, izveštaja sa turneja i koncerata…

Nostalgičnih putovanja u prošlost nikada dosta.

Između ostalog, čitam tekst oduševljenog novinara koji je bio na koncertu grupe Little Feat. Hvali ih na sva usta, opisuje ludovanje publike, a na kraju nabraja i ko je tu još bio od poznatih muzičara… Ispostavilo se da bi se od nabrojanih mogla sastaviti odlična mala muzička enciklopedija, što ni malo ne čudi – u to vreme Little Feat su bili velika koncertna atrakcija na kojoj su muzičari svirali za muzičare.

Waiting for Columbus (1978)
Little Feat – Waiting for Columbus (1978). Ovaj album je lek za napade nostalgije za sedamdesetima. Usput, možda predstavlja najbolju ulaznicu za upoznavanje sa ovom sjajnom grupom, jer atmosfera zabeležena na ovim živim svirkama čini suštinu.

Njihove prve albume je, normalno, nabavio čika Žika, pa nam nisu bili nepoznati. Imali su sjajne pesme a, bogami, znali smo posle nekoliko čašica ponekad i da zapevamo prekrasnu “Willin’“. Nekako je bila savršena za pripito višeglasno dranje… No, prava stvar je bila izdavanje njihovog dvostrukog živog albuma Waiting for Columbus (1978), preko kojeg smo i mi sa jeftinim ulaznicama mogli da se uverimo da Little Feat najbolje funkcionišu na koncertima. Ovoga puta pojačani sa duvačima iz grupe Tower of Power.

Taj album vrca od energije i vrhunskog džemovanja svih članova. Pesme su duže nego na albumima, a mašina radi besprekorno. Ujedno, to je bila i labudova pesma ove vrhunske grupe, jer će njen osnivač, Lowell George, već sledeće godine naprasno okončati život u 35. godini života.

Spanish Moon” je jedna od njihovih klasičnih pesama. Tekst je jednostavan i lako razumljiv, pa vam ga neću prepričavati.

Well the night that was high, we got into town
Was the night that the rain, it froze on the ground
Down the street I heard such a sorrowful tune
Comin’ from the place they call the Spanish Moon

Well I stepped inside, and stood by the door
While a dark-eyed girl sang, and played the guitar
Hookers, and hustlers, filled up the room
I heard about this place they call the Spanish Moon

One false step, you get done in
It’s a cold situation
If that — that don’t — kill you soon
The women will down at the Spanish Moon

I pawned my watch, and I sold my ring
Just to hear that girl singing, (hear that girl sing)
Don’t take long, to wake up ruined
The women will down at the Spanish Moon

Opaka verzija ove pesme naći će se i na albumu Some People Can Do What They Like (1976) Roberta Palmera, na kojem ga prati Little Feat. O njihovom višegodišnjem prijateljstvu i povezanosti ćemo nekom drugom prilikom. “Spanish Moon” danas redovno izvode Phish koji su je prilagodili sebi, no ona i dalje zvuči poletno i ubedljivo.

Velike pesme uvek pronađu način da i dalje žive.