Živa noć grada

“Noć nagoveštava, ali ne otkriva. Ona oslobađa sile u nama koje su tokom dana sa razlogom potisnute… Tražio sam poeziju magle koja menja ljude, poeziju noći koja promeni grad, poeziju vremena koje transformiše sva ljudska bića.”
Brassai

Hajde da se i ja malo hvalim, takva je moda, izgleda… Prvi put za sve ove godine što se tu i tamo bavim fotografijom, uputio sam dve fotke na foto-konkurs, jer tema mi je legla k’o budali šamar — noćne monohromatske fotografije grada – i obe su se zatekle u selekciji od dvadeset fotografija izabranih za izložbu “Živa noć grada”, koju je novosadsko odeljenje Francuskog instituta u Srbiji odlučilo da upriliči.

Film Noir, Kikinda, decembar 2016.
Film Noir, Kikinda, decembar 2016. Klikni za veću sliku.

Lajtmotiv konkursa je omaž fotografu Đuli Halasu, poznatijem pod umetničkim imenom Brassaï, koji je tamo negde u vremenu između dva velika rata fotografisao noćni Pariz onako kako niko pre njega to nije činio.

Sticaj okolnosti je hteo da u svojoj privatnoj foto-arhivi već imam neke fotografije koje bi se, uz malčice dobre volje posmatrača, mogle nazvati pokušajem da dostignem sličnu atmosferu. Izgleda da su ta moja misao i izvedba bile uspešne, po mišljenju uglednog žirija.

Počastvovan sam da budem u jako dobrom društvu fotografa (ima tu i mojih poznanika: to su ljudi čije fotografije mi već dugo vremena izazivaju trnce dok ih posmatram) i zbog toga se smatram već nagrađenim.

U magli, Kikinda, novembar 2015.
U magli, Kikinda, novembar 2015. Klikni za veću sliku.

Ne mogu da propustim da pomenem realnog “krivca” što sam uopšte odlučio da učestvujem na konkursu: mojoj staroj drugarici Vandi nije bilo mrsko da mi prosledi informacije o konkursu i tako mi skrene pažnju. Još se nismo lično sreli, pa da je pitam kako je došla na ideju da bih mogao da se nađem u toj priči, ali svakako ću to uraditi prvom prilikom.

Otvaranje izložbe biće upriličeno večeras, u ponedeljak, 11. marta u 19:30, u Francuskom institutu u Novom Sadu, u Pašićevoj 33. Nažalost, neću biti tamo, jer u to vreme ću zauzimati busiju u trećem redu u sredini u velikoj sali Kulturnog centra u Zrenjaninu, gde ću pohoditi koncert magične Amire Medunjanin. Ako ste negde blizu i imate dobru volju, skoknite tamo u moje ime.

A vama na polzu, i ovde izlažem fotografije “Film Noir” i “U magli” koje će biti predstavljene na izložbi “Živa noć grada”, koja se održava od 11. marta do 13. aprila u Francuskom institutu u Novom Sadu, Nikole Pašića 33. Pa izvol’te, izvol’te!