Čovek rata ili Velike čizme

Ne možete reći da vas niko nije upozorio na ishod tzv. razvoja civilizacije. Istina, niko ne može ni da vas krivi što ta upozorenja niste prepoznali.

Kada čitate naše pričice koje ovde objavljujemo, verovatno stičete pogrešan utisak da smo u toku sa svim dešavanjima u muzici, albumi nam stižu sa svih strana, a mi samo sednemo, preslušamo ih i o onome što smatramo vrednim napišemo tekst. Kao i sa svim ostalim stvarima i opjavama u današnje vreme, zatrpani smo hiperprodukcijom, a mnogo dragocenog vremena gubimo da odvojimo žito od kukolja… Jer, kao što znate, niko od nas ne živi od puštanja muzike ili pisanja o njoj.

Vreme, očigledno, brže prolazi no što možemo da ga sustignemo.

Upozorenje na moguće posledice koje nam donosi era tehnologije grupa Radiohead nam je poslala pre nešto više od dvadeset godina fenomenalnim, inovativnim albumom OK Computer (1997), koji je rušio pred sobom sve ustaljene muzičke forme. I to nije bilo slučajno. U međuvremenu, uspeli su da postanu nešto posebno i uzbudljivo, budu uzori mnogim mladim muzičarima i da nas neprestano draškaju šta će novo i originalno da smisle.

Dobro de, imali su i poneki slabiji trenutak, ali nećemo da cepidlačimo.

Zahvaljujući razvoju tehnologije koji se u međuvremenu dogodio, postali smo zavisni od gledanja u ekrane. Kako od toga “leba jedem”, na vrh glave mi se popelo tipkanje po tastaturi i ratovanje sa raznoraznim softverima, pa mi je u tom svakodnevnom haosu i promaklo pojavljivanje albuma OK Computer OKNOTOK 1997-2017 (2017). Nisam se mnogo uzrujao, jer je reč o remasteru originalnog albuma povodom dvadesetogodišnjice, pa mogu i da zakasnim par godina bez neke štete.

Na bonus disku su se našle B strane singlova i tri do tada neobjavljene pesme. Najbolja od njih je “Man of War“. Nastala je tokom sešna za drugi album Radioheada 1995. godine. Radni naslov joj je bio “Big Boots” i po zamisli Thoma Yorkea, zbog svoje muzičke melodramatičnosti, trebalo je da predstavlja hommage muzičkim temama iz filmova o Džejmsu Bondu.

OK Computer: OKNOTOK 1997-2017 (2017)
Radiohead – OK Computer: OKNOTOK 1997-2017 (2017). Nije to bilo samo prepakivanje autorske istorije zarad obeležavanja godišnjice: ispalo je da album koji sluti o vremenu koje dolazi danas možemo uspešno tumačiti kao dokaz da se ta slutnja obistinila. To je misao koja onespokojava.

No, pesma je snimljena tek na sešnima na kojima je nastao OK Computer, ali nije ušla na album jer ekipa nije bila zadovoljna rezultatom. Ponovo su pokušali da je snime za potrebe filma The Avengers (1998), ali ni tom verzijom nisu bili zadovoljni. Nisu više ni pokušavali sve do 2015, kada su angažovani da napišu glavnu temu za film Spectre – naravno, iz franšize o tajnom agentu 007.

Normalno, priložili su pesmu “Man of War“, koja se dopala produkcionom timu, ali je odbijena jer je već bila izvođena na koncertima i nije bila specijalno napisana za film, pa tako nije ni mogla da konkuriše za nagradu kao najbolja originalna pesma. Radiohead su čak obustavili snimanje albuma da bi snimili sasvim novu pesmu za Spectre, no ona je odbijena kao previše melanholična.

Verujem da im više neće pasti na pamet da se mlate sa filmskom industrijom.

Po običaju, tekst pesme “Man of War” je kriptičan i sastoji se od pesničkih slika na koje smo već navikli da nam dolaze od Radioheada. Promotivni video koji ste upravo pogledali ne donosi neko razrešenje dilema asocijacija pobuđenih tim stihovima. Razbarušeni čovek koji, očigledno, prolazi kroz različita mentalna stanja u toku dana može da bude svako od nas. Ne bih dalje da tumačim: pustite sopstvenoj mašti na volju…

Ako je album OK Computer 1997. godine na neki način definisao eru koja je tek počela, svedoci smo da danas živimo u njoj. I to me odavno plaši. Sve više se briše granica između prirodnih i mehaničkih funkcija naših života. I to u ime nekog imaginarnog napretka čije konture u ovom trenutku niko ne može ni da nasluti.

Radiohead su nas na ovakav razvoj događaja odavno upozorili.