Dobro jutro, Aztlane

Los Lobos su eminentni predstavnici Chicano kulture sa ozbiljnim pesmama, a ne tek puki zabavljači, kao što to mnogi misle.

Najmoćnije carstvo pretkolumbovske Amerike, koliko do sada znamo, stvorili su Asteci. Španski konkvistadori i misionari su pomno beležili na šta su nailazili tako da se o njihovoj kulturi i načinu života mnogo zna, a ostaci njihovih građevina u današnjem Meksiku i danas izazivaju strahopoštovanje.

Jedino što se ne zna je odakle su Asteci došli. Sun

O toj temi se neprestano lome koplja u naučnim krugovima.

Prema zapisanim mitovima, preci Asteka živeli su ”mestu sedam pećina” koje su nazivali Chicomoztoc. U svakoj od njih boravilo je po jedno pleme. U jednom trenutku, iz nepoznatih razloga, napustili su pećine i naselili se u blizini Aztlana. Samo ime Aztlan moglo bi da se prevede kao “severna zemlja, zemlja porekla”. Mnogi smatraju da je u pitanju izgubljeno ostrvo (poput Atlantide) na kome su formirali svoju prvobitnu kulturu.

Chicano je izraz koji se često koristi za Amerikance meksičkog porekla ili njihovu nacionalnu manjinu koja živi u SAD. Chicano Movement je bio dosta jak pokret tokom šezdesetih koji se politički borio za pravo javnog iskazivanja kulturnog i etničkog identiteta ove zajednice. U svetlu toga, kao deo današnjeg Chicano folklora, prisutan je i Aztlan kao mitska zemlja koja je oteta matici tokom poznatog meksičko-američkog rata iz 1846. godine.

Good Morning Aztlan (2002)Mistični Aztlan kao metafora je, u neku ruku, i centralna tačka albuma Good Morning Aztlan (2002) koji je snimila grupa Los Lobos. Istoimena pesma koju danas slušamo je odlično prženje, kakvo se i očekuje od vrhunskih muzičara poput njih. Muzički to predstavlja pravi kontrast stihovima, kroz koje narator govori o svetu koji ga okružuje sa toplinom koju može da oseti samo onaj koji je ”svoj na svome”. Tekst je napisao Louie Pérez, koji ne samo da je odličan muzičar, već i inovativni vizuelni umetnik i pesnik koji je, zajedno sa Davidom Hidalgom, koautor mnogih pesama Los Lobosa.

Istražujući za ovaj tekst, naleteo sam i na Perezovu knjigu koja pored pesama sadrži i kratke priče, skice, fotografije… I zove se Good Morning Aztlan. Nerd smile

Sudeći po tome, ova tema je za njih tek načeta. Hot smile