Duge kolone vozila

Neka svako pronađe svoje tumačenje. Možda je fora baš u tome.

Izraz alternativni rock često izaziva nedoumice kod publike. Ne postoji neko čvrsto pravilo po kome bismo nekog izvođača svrstali u tu kategoriju. Pre bih rekao da je marketinškim službama lakše da posegnu za ovom etiketom u nedostatku neke konkretnije odrednice/stila za koji bi mogli da se uhvate. Posledica toga je raznolikost koja obično ne proizvodi neki veliki efekat. Bar polovina alternativaca nije ni vredna neke pažnje, jer stav koji iznose nije stvar promišljanja, već puste želje da se razlikuju od ostalih po svaku cenu.

Zbog toga sam prema svima koje reklamiraju kao alternativce tradicionalno sumnjičav.

No, među njima ima i onih koji itekako znaju šta rade. Poneki su mi se tokom godina uvukli pod kožu i rado ih slušam. A, među njima, grupa Cake ima posebno mesto.

Spadaju u kategoriju onih grupa koje “nit se teraju, nit se vode”, uvek imaju neko iznenađenje u rukavu, ne libe se da u svojim pesmama posegnu za pozajmicama i referencama koje su manje ili više poznate, dok slušate njihov album ne znate da li će sledeća pesma da zazvuči kao beli funk, hip-hop, country, new wave pop, jazz, college rock, disco ili nešto sasvim deseto. I, što je najvažnije, njihovo ironično i sarkastično komentarisanje sveta oko sebe je izuzetno zabavno… Ako uopšte pohvatate šta je pisac (u ovom slučaju njihov glavni autor John McRea) stihovima hteo da kaže, To kažem zato što mnogi komentatori njihove muzike na netu za pojedine pesme govore da ne znače ništa.

Da stvari budu još gore, iz nekog razloga ne dozvoljavaju objavljivanje tekstova, pa je prava muka izaći sa njima na kraj i ako dobro vladate engleskim. Recimo, kako biste komentarisali današnju “Long Lines od Cars“?

There’s a long line of cars, and they’re trying to get through
There’s no single explanation, there’s no central destination
But this long line of cars is trying to get through
and this long line of cars is all because of you

We don’t wonder where we’re going or remember where we’ve been
We’ve got to keep this traffic flowing and accept a little sin
So this long line of cars will never have an end
and this long line of cars keeps coming around the bend

From the streets of Sacramento to the freeways of L. A.
We’ve got to keep this fire burning and accept a little grey
So this long line of cars is trying to break free
and this long line of cars is all because of me

There’s a long line of cars
Long line of cars

Comfort Eagle (2001)Govori li autor u pesmi o automobilima? Ili nekom muško-ženskom odnosu? Ili možda o putovanju svakog od nas kroz život? Svako od nas može u ovim stihovima da pronađe sopstvenu metaforu, pa gde stigne…

E, baš zato i volim da ih slušam. Nerd smile Uostalom, koliko još grupa znate, sem Calexica, da u svojoj postavi imaju trubača… Smile with tongue out