Devojko, uskoro ćeš postati žena

Počelo je sasvim slučajno: pišući pesme u srednjoj školi za devojčice koje su ga privlačile, shvatio je da mnogo lakše dopire do njihovih srca. U tom trenutku nije ni slutio da će postati jedan od najtiražnijih autora svih vremena.

Onomad sam naleteo na neke zanimljive statističke podatke o broju prodatih nosača zvuka na najvećem svetskom tržištu. Ako je verovati izvorima, najtiražnija je i dalje Barbara Streisand sa skoro 150 miliona, za njom malo kaska Elton John, a na trećem mestu je, nikada nećete pogoditi… Neil Diamond sa oko 135 miliona.

Naši miljenici, rokeri, i to oni najveći, nisu dobacili ni upola toliko tokom bogatih, dugogodišnjih karijera.

Diamond se nije našao u ovim nebeskim visinama slučajno. Iako su mnogi skloni da ga smatraju “šlager pevačem” u pogrdnom smislu te reči, ja sam spreman uvek da ga branim iako su mnoge od njegovih pesama “sladunjave” i za moj ukus. Iza njega, pre svega, stoji veliki rad i odricanje u kombinaciji sa potpuno netipičnim ponašanjem za tako veliku zvezdu koja je, nesumnjivo, najveći deo karijere imala dovoljno novca da luduje kao veliki deo njegovih kolega. Za razliku od njih, Neil Diamond je svoju sreću oduvek tražio u krugu porodice, daleko od skandala, droge, alkohola i svega ostalog što ide uz veliki novac i popularnost.

Girl, You’ll Be a Woman Soon” otvara njegov drugi solistički album Just for You (1967). Za nju kaže da je posveta svim onim mladim obožavateljkama koje su ga pratile i podržavale na početku karijere. Otuda i naglašena romantična atmosfera u njoj koja joj je omogućila da se prilično dobro plasira na top listi. No, ovaj album je bio prepun i drugih odličnih pesama, pa je ova posle par meseci brzo bila zaboravljena.

Just for You (1967)

### Neil Diamond – Just for You (1967). Drugi u nizu od četrdesetak uglavnom odličnih albuma. Bez obzira na to što je ponekad znao da podilazi publici božićnim albumima, on je u suštini besprekoran autor i odličan izvođač.

A onda je sudbina umešala prste. Lutajući po Amsterdamu, Quentin Tarantino je nabasao na singlicu grupe Urge Overkill na kojoj je bila obrada pomenute pesme, uvrstio je u soundtrack za svoj antologijski film Pulp Fiction (1994). Nakon toga, Neil Diamond se vratio među rokersku publiku koja ga skoro uopšte nije poznavala.

You'll Be a Woman Soon (singl, 1967)Svoju karijeru Neil Diamond je mudro vodio. Kolege su ga uvek uvažavale, a veći deo opusa su mu, u stvari, refleksivne pesme koje se mogu pronaći na albumima mnogih velikih muzičara. U Songwriters Hall of Fame je uvršten još 1984. godine, a u Rock and Roll Hall of Fame 2011. Dobitnik je i drugih brojnih nagrada.

Danas je Neil Diamond u dubokoj starosti (78 godina). Sa nastupima je prestao prošle godine zbog Parkinsonove bolesti. Njegova pesma, “Solitary Man“, prva koju je objavio pod svojim imenom, jedna je od onih uz koju će me otpratiti sa ovoga sveta.

Doduše, pevaće je Johnny Cash. Sarcastic smile