I ako Venecija potone

Zanimljiva paralela o mogućnosti potonuća nečeg veličanstvenog.

Svi oni koji su bili u Veneciji slažu se u oceni da je to čudesan grad. Nalazi se u severoistočnoj Italiji, a geografski položaj joj je, kroz istoriju, omogućio da igra veoma važnu ulogu – bila je to raskrsnica između Istoka i Zapada. Zato je Venecija postala važan, možda i najvažniji trgovački centar srednjeg veka i, kako smo naučili iz istorijskih čitanki, prestonica Mletačke Republike.

U stvari, kada govorimo o Veneciji, ne znamo odakle da počnemo.

Izgrađena je u laguni, na 188 malenih ostrva koja su međusobno povezana kanalima koji izigravaju ulice. Neverovatno bogatstvo kojim je nekada raspolagala venecijanska država i njena aristokratija omogućili su razvoj specifične arhitekture – duž kanala nalazi se veliki broj palata i crkava koje predstavljaju jedinstveno urbanističko rešenje. Bogatstvo nije ulagano samo u nekretnine: mecene su veoma rano shvatale značaj obrazovanja, kulture i umetnosti za razvoj (a i razmetanje), pa je ovaj grad postao kolevka renesanse i baroka.

Danas je Venecija jedna od najprestižnijih turističkih destinacija koju obiđe nekoliko desetina miliona ljudi iz svih krajeva sveta. I grad koji nekako treba spasti od te najezde.

Desetinama godina unazad, naučnici i razni umetnici upozoravaju na činjenicu da Venecija polako, ali neumitno tone. Kako su građevine postavljene na osnovu koja se sastoji od krečnjačnih ploča i drveta, to je proces koji se ne može zaustaviti. A kako sačuvati tu lepotu i sve znamenitosti koje su važna svetska kulturna baština, ne verujem da iko stvarno zna. Sećam se da je, svojevremeno, Thomas Dolby organizovao neki fond za prikupljanje novca za spasavanje grada, ali je to samo kap u moru onoga što je potrebno. Verovatno su u pitanju basnoslovne sume da bi se išta ozbiljno uradilo.

Faithlift (1993)Kroz literaturu, filmove i muziku naučeni smo da je Venecija uglavnom romantično mesto u kome se dešavaju mitske ljubavi. Današnja pesma ima i “turistički pristup” – ona je lična impresija Johna Manna iz kanadske grupe Spirit of the West koji se lepo proveo na medenom mesecu pa, stoga, emotivno je vezan za impresije koje se mešaju. U njima ima pomalo istorije, a mnogo više emocija vezanih za voljenu ženu. Pa ako ljubav propadne, potonuće i on, zajedno sa voljenom Venecijom.

U međuvremenu (pesma je snimljena 1993.), Spirit of the West su prestali sa radom. Venecija je još uvek tamo gde je oduvek bila. Hot smile