Oboje znamo

Šta znamo o muzičkoj produkciji koja dolazi iz Holandije? Gotovo ništa.

U trenutku kada sam prvi put čuo današnju pesmu, prvo sam pomislio na grupu Arcade Fire. Pa kada se malo razvila na The Decemberists, da bi na kraju zaključio da nije ni jedno ni drugo. Mračni i pesimistični folk-rock zvuk je vukao na pomenute grupe, ali je u potpisu pesme stajalo Blaudzun, reč koju vidim prvi put u životu i koja me ni na šta ne asocira.

Nema mi druge nego da se uposli tražilica.

Iza imena Blaudzun krije se Johannes Sigmond, Holanđanin koji ni malo fizički ne podseća na zvezdu onako glomazan, bujne brade i sa prevelikim cvikerima na nosu. No, nećemo o njemu da sudimo po izgledu, jer on zvuči vrlo interesantno, a scenski nastupi koji se mogu pronaći na Cevki su vrlo dinamični. Njegova izvođenja su strastvena, a pevanje iznijansirano, lagano se krećući od niskih registara do delikatnog falseta.

We Both Know” je dobar primer za ono što radi. Uprkos tekstu koji je sav u fragmentima i predstavlja svojevrstan tok misli, jasno je da je posredi teška emotivna muka u kojoj obe strane nisu pošteđene. I one to znaju.

Heavy Flowers (2012)Veoma zanimljiv album Heavy Flowers (2012 u Evropi, 2013 u SAD) mu je doneo nagradu za izdanje godine u Holandiji, a ostale (ima ih ukupno sedam) ljudi hvale po forumima.

Blaudzun je zaigrao u tipično američkom dvorištu i poseduje kvalitete koji nesumnjivo pokazuju da Johannes Sigmond ima dovoljno imaginacije da ubaci originalne momente u muziku koju stvara.

Na nama je da je slušamo bez predrasuda.