Kad petak pocrni

Jedva sam ga dočekao. Mislim, petak. Već mi zacrnelo pred očima.

Nije mi ništa više čudno, pa ni to što današnje mlade generacije na pojam “crni petak” reaguju potpuno drugačije nego što je to bilo u vreme kad sam ja bio osnovac.

Istina, niko meni nije objasnio poreklo fraze koja se odnosi na loš dan, dan kada počinju problemi, dan koji bolje da se nije desio. Ali, pre nego što objasnim to što sam saznao, red je za malo muzike, jer takav je red.

E, tako.

Uzrečica da petak, 13. u mesecu donosi nesreću potiče iz 14. veka. Počelo je tako što se francuski kralj Filip IV nedomaćinski ophodio prema državnoj kasi, pa se zadužio kod vitezova Templara, koji su tokom vremena razvili prakse manipulacije novcem kako bi zaštitili hodočasnike u Svetu zemlju od razbojnika (svojevrsna preteča koncepta traveller’s cheque), pa su proširili dejstvo na suptilno zelenašenje, isto ono koje se u modernoj ekonomiji naziva “kreditno bankarstvo”. Kada se zadužio toliko da više nije bilo načina da vrati te pare, Filip IV se dosetio da je lakše da satre templarski red nego da se razduži kod njih. Raznim smicalicama i spinovanjima na kojima bi pozavidela i poneka srpska politička stranka, Filipova klika je navukla glasine o raznim vidovima jeresi u templarskim obredima i praksama. A onda, veoma brižljivo tajno organizovanom i za to vreme fenomenalno sinhronizovanom akcijom na širokoj teritoriji Evrope, u petak, 13. oktobra 1307. godine je obavljeno hapšenje velikog broja viđenih vitezova Templara. Crno se pisalo mnogima, Filip je svoj dug abolirao tim činom, a šta je posle bilo, predmet je istorije i, kuku nama, brojnih teorija zavere koje ne jenjavaju ni dan-danas.

No, priča je zanimljiva, pa istražite sami ako vas zanima. Predlažem Umberta Eka: istina, ne bi sva ona zavrzlama u “Fukoovom klatnu” bila onako uspešna bez Templara, ali ne zaboravimo da je Eko imao prikrivene namere (što bi ono Herbert rekao: “zavere unutar zavera unutar zavera”) koje smo najzad uspeli da raščivijamo posle mnogo godina.

Tumačenje Crnog petka u mitologiji potrošačkog društva je daleko profanije i bez poenti koje sadrži onaj Crni petak koji je Filip IV zakuvao pre sedam vekova. Black Friday je tzv. trgovački praznik, petak posle četvrtka koji je Dan zahvalnosti u SAD, potkraj novembra. Pošto tog četvrtka većina zaposlenih ne radi, nego se druži sa porodicom, to ni u petak mnogi ne rade, da sastave praznovanje sa vikendom. Zato rade trgovine, a tada se organizuju spektakularne rasprodaje, ono kad je jeftinije dati robu u bescenje, da je mušterije odnesu kući i sami bace, nego da se organizuje povlačenje robe sa rafova i knjigovodstveni otpis, jer to neko mora da uradi, pa je i trošak veći. A onda, kad se najzad isprazne radnje, lepo ima mesta da se složi roba za božićnu kupovinu tokom sledećih mesec dana, pa još malo posle.

Drugim rečima, figurativno crno se piše samo kućnim budžetima, jer za sve ove godine koliko ima da su trgovci razvili metode masovnih rasprodaja, većina čovečanstva još uvek nije ukapirala da je kupovina na rasprodajama loša stvar za ekonomiju porodice, a ne dobra.

E sad, sve je jasno. Velim, razjasnili smo čak i šta je Eko hteo sa “Fukoovim klatnom”. Jedino je još jedna stvar ostala, pa smo najzad apsolvirali temu.

Katy Lied (1975)
Steely Dan – Katy Lied (1975). Svirački čvrst album, konceptualno nešto, hm, rastresitiji od prethodnih. Suštinski je to dnevnik konsolidacije nakon što se klasični rock band pretovrio u studijski koncept. Bilo je onih koji su prognozirali da to neće uspeti. Srećom, prevarili su se: najbolje od dueta se tek spremalo.

Šta je, za boga miloga, duet Becker-Fagen to spakovao u istoimenu pesmu sa albuma Katy Lied (1975)? Ma mislim, ta pesma otvara album, jebote: nije valjda i Steely Dan pevao u slavu trgovačke prakse?… Jedno tumačenje veli da je to opevan Crni petak na američkoj berzi 1869, kada se prvi put desio krah i mnogi su propali. Argument pristalica ove teze je ključna reč Muswellbrook, što je naziv gradića u južnoj Australiji u koji su emigrirali neki Ameri baš tih godina, bežeći od finansijske dubioze u koju su tada upali. Evo i celog teksta:

When Black Friday comes
I stand down by the door
And catch the grey men when they
Dive from the fourteenth floor

When Black Friday comes
I collect everything I’m owed
And before my friends find out
I’ll be on the road

When Black Friday falls you know it’s got to be
Don’t let it fall on me

When Black Friday comes
I fly down to Muswellbrook
Gonna strike all the big red words
From my little black book

Gonna do just what I please
Gonna wear no socks and shoes
With nothing to do but feed
All the kangaroos

When Black Friday comes I’ll be on that hill
You know I will

When Black Friday comes
I’m gonna dig myself a hole
Gonna lay down in it ’til
I satisfy my soul

Gonna let the world pass by me
The Archbishop’s gonna sanctify me
And if he don’t come across
I’m gonna let it roll

When Black Friday comes
I’m gonna stake my claim
I guess I’ll change my name

Drugi pak kažu da je ovo (za Steely dan trivijalna) kritika korporativne Amerike kao najvećeg zla današnjice, jer pohlepa predstavlja motornu silu koja pokreće ratove. tih tumačenja može da bude još, na volju vam da poneko tumačenje date i sami. Ja ću ovde da zadenem za pojas, jer biće i meni Crni petak ako ne završim posao na vreme.