Možda

Nastup na Pesmi Evrovizije ne mora da bude loša stvar već ulaznica za uspešnu karijeru. Setimo se samo grupe ABBA.

Letonija je država u severoistočnoj Evropi. Nalazi se na vrlo nezgodnom mestu, stisnuta između Litvanije (sa kojom je često mešaju) i Estonije, sa kojom deli najdužu kopnenu granicu. Dodiruje se na jugu sa Rusijom i Belorusijom, a na zapadu pomorsku granicu deli sa Švedskom. Poput nas na Balkanu, tokom vekova je vazda bila usputna stanica za različita carstva i imperije (njom su se muvali i Poljaci i Nemci uz već pomenute), a na svojoj koži su dobro osetili sve ono što ostane kada te razne vojske pregaze nekoliko puta.

Današnji letonski političari su jedni od najhisteričnijih protivnika Rusije u EU.

Još kao dete sam zapamtio da iz Rige, glavnog grada Letonije, potiče Mihail Talj, jedan od najboljih šahista svih vremena i najmlađi svetski prvak. Vazda se pojavljivao u Jugoslaviji. U njoj se rodio i Sergej Ejzenštajn, kao i Mihail Barašnjikov. I tu se, otprilike, završavalo sve ono što sam znao o Letoniji.

Sa raspadom SSSR-a, Letonci su brže-bolje utekli od velikog brata. U vidokrug su mi samo dolazili košarkaši na raznim takmičenjima i, normalno, nastupi njihovih izvođača na Pesmi Evrovizije, kada nisam mogao da eskiviram žensko društvo. Normalno, nikoga od muzičara nisam zapamtio , pa ni grupu Brainstorm koja je nastupala 2000. godine.

Na tom takmičenju osvojili su treće mesto. Nije loše za predstavnika tako male zemlje, no bili su ubedljivi na nastupu i privukli su pažnju ljudi iz muzičke industrije. Osetivši dobar posao, malo su ih pogurali i stvari su počele da se odvijaju na najbolji mogući način. U evropskim državama uživaju popriličnu popularnost, a bili su i u Americi. Za proteklih dvadesetak godina izdali su desetak albuma na engleskom jeziku i otvarali koncerte za mnoge svetske zvezde (Depeche Mode, R.E.M, The Rolling Stones…). Nisu postali headlineri, ali ni ovo nije loše.

Maybe (singl, 2001)Ono što Brainstorm izvode je melodični pop/rock na tragu britanskih grupa sličnog usmerenja. Pesma “Maybe” je singl sa njihovog drugog albuma snimljenog za internacionalno tržište i zapala mi je za uvo zbog zanimljivog i dovitljivog teksta koji govori o ljubavnim stvarima i interesantnih muzičkih rešenja. I učinilo mi se zgodnim da svoj utisak podelim sa vama.

Zasvirali su na ovom blogu danas i nikada više. Imamo mi i pametnijih stvari za pisanje. Sarcastic smile