Ponoćni voz za Džordžiju

U potrazi za boljim životom spremni smo sve da učinimo. No, mnogi se gadno opeku na tom putu i vrate kući pognute glave.

Da bi neka pesma postala hit mora mnogo kockica da se slože i uklope. Na ovim stranicama ste čitali o velikom broju sjajnih numera koje nisu nikada ni primirisale top liste, a bilo je i takvih koje su postigle velike komercijalne uspehe, ali “na gurku” ili iz više izaludnih pokušaja. Generalno, neko pravilo ne postoji, već se se najćešće radi o pukoj sreći.

Biti na pravom mestu, sa pravim ljudima i u pravo vreme je čista slučajnost.

Grupa Gladys Knight & the Pips je dobro poznata svim ljubiteljima soul muzike. Predvođeni vrsnom pevačicom nudili su delikatnu mešavinu soula i gospela koja je imala brojnu publiku. Još 1961. godine su dospeli na top liste da bi tokom šezdesetih postali jedna od glavnih uzdanica Motowna. Između 1966. i 1972. imali su 11 singlova u američkih Top 10.

Kada im je istekao ugovor sa Motownom, potpisali su novi sa Buddah Records. Ova etiketa nije bila okrenuta samo crnoj publici, pa su došle i očekivane promene. Njihov prvi singl za novu kompaniju bila je balada “Where Peaceful Waters Flow” koju je napisao Jim Weatherly, perspektivni songwriter čije su glavne mušterije bili country izvođači. Imajući u vidu da je tokom leta 1973. ovaj singl imao popriličan uspeh, pala je odluka da se album Imagination bazira na drugim njegovim pesmama.

I nisu pogrešili.

Imagination (1973)Album je, verovatno, nešto najbolje što su ikada snimili, a pesma “Midnight Train to Georgia” , koja se prodala kao singl u višemilionskom tiražu, je postala ona po kojoj se grupa prepoznaje. Sama pesma je u biti jednostavna. Govori o paru koji je u potrazi za boljim životom došao u L.A. ali se u njemu nisu dobro proveli. Snovi su im se raspršili, muškarac je odlučio da se vrati u rodni grad, a ženi ne ostaje ništa drugo nego da ga prati. U pitanju je jedna uopštena i česta životna situacija koja se mnogima događa, pa nije ni čudo što su se mnogi sa njom identifikovali i kupili ploču.

Rado se sluša i danas.