Kada se Amerikanci prave da su Englezi

Amerika je oduvek bila fascinirana Evropom. I dovoljno veliko tržište da koje može da proguta sve što mu se ponudi.

Šta god mislili o muzičkim događajima koji su obeležili XX vek, složićemo se oko jedne činjenice. Tokom 1963. godine svet se promenio: te godine su The Beatles izbacili čak dva albuma, pokorili su Ujedinjeno Kraljevstvo i dobar deo Evrope, a nekontrolisana histerija na njihovim nastupima počela je da poprima simptome epidemije. Stvari su se odvijale neverovatnom brzinom. Već u januaru 1964. na vrhu britanske top liste šepurila se pesma “I Want to Hold Your Hand“, a mesec dana kasnije će “čupavci iz Liverpula” doći u Ameriku i baciti je na kolena.

Iako nisu znali, u tom trenutku je započela muzička revolucija, a američki novinari će je nazvati “Britanskom invazijom“.

U prvim borbenim redovima nalazile su se grupe koje često ovde pominjemo: The Rolling Stones, The Dave Clark Five, Herman’s Hermits, The Zombies, The Yardbirds, The Hollies, The Animals… Smenjivale su jedna drugu na top listama, a singlice su im se prodavale u milionskim tiražima. Dovoljno ubedljivo da promućurni i pragmatični poslovni ljudi dođu na ideju publici poture sopstvene “Engleze”.

She's About a Mover (singl, 1965)Sir Douglas Quintet je bila talentovana grupa iz Texasa koja je publici prodala tu foru. Gitarista Doug Sahm je postao “Sir Douglas”, poput britanskih vitezova, a pesma “She’s About a Mover“, na veliko iznenađenje svih, ispade hitčina 1965. i ostade njihova najznačajnija pesma.

Ironično, ovi momci će kasnije postati najveća i najuticajnija Tex-Mex grupa svih vremena. Sahm i njegov pajtos Augie Meyers su postali mitske figure američke roots muzike. Vešto su miksovali elemente countryja, bluesa, soula, meksičke conjunto/norteño muzike, rock & rolla, garažnog rocka i psihodelije u nešto sasvim novo i neobično.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih, Sahm će napraviti impresivnu solističku karijeru da bi, početkom devedesetih, zajedno sa Meyersom, Freddyjem Fenderom i Flacom Jiménezom osnovao spektakularnu grupu The Texas Tornados. Oni su jedni od mojih miljenika i obično ih puštam u trenucima kada želim da popravim raspoloženje.

A za tako nešto nije potrebno filozofiranje u tekstu, već dobar ritam i refreni koji se pamte.