Letnji povetarac

Leto je na isteku, uz možda još poneko malo iznenađenje koje će nam prirediti pre nego što se potroši. Taman da se prisetimo starog sna o idili letnjih dana na mestima kojima ni vrućina ne može ništa.

Ne znam kako ste vi podnosili letnje vrućine koje su nas snašle. Nama, “prirodnim plavušama”, nimalo nije lako čim termometar prebaci 30 stepeni. U tom trenutku nam se učini da nas Sunce naprosto lovi svojim zracima, a dnevne aktivnosti se pretvaraju u potragu za hladovinom jer nema šanse da se sačuvamo i nabacimo na sebe nekakvu fancy bojicu već samo neku vrstu ružičaste koja podseća na viršlu tek izvađenu iz pakovanja.

Zato nam je duša “crna”.

Dobro de, klima uređaj pomaže ali nije u tome poenta, jer ne možeš sedeti zatvoren u kući po celi dan. A kako postajemo stariji, sve više maštamo o mestima izvan gradova na kojima možemo da uživamo u plavom nebu i zelenilu koje nas okružuje dok nas rashlađuje letnji povetarac.

Kako stvari stoje, teško da će se desiti u ovom životu.

Svesna toga, ova plavuša leti voli da sluša duet Seals and Crofts, jer je njihova muzika sasvim primerena tom godišnjem dobu – nikada nije bila “angažovana”, već je govorila o onim običnim stvarima koje život čine udobnijim i veselijim, uz perfektno višeglasno pevanje i eteričnu pratnju uglavnom akustičnih instrumenata.

summerbreeze_albumNjihove muzičke karijere su započele negde u vreme kada sam se rodio, krajem pedesetih, a bljesnuli su i bili popularni tek u prvoj polovini sedamdesetih. Rođeni Teksašani, nisu ni malo posezali za muzikom koja se negovala u tom delu Amerike. Pre bi ih mogli svrstati u onu jaku songwritersku struju koja se razvila u Americi u to doba i zvučala produkcijski prilično umiveno i radio friendly. Mnogi recenzenti su skloni da njihovo pevanje upoređuju sa onim zabeleženim na debitantskom albumu Crosbyja, Stillsa & Nasha, no meni se čini da je to preterivanje – iako je njihovo višeglasje za respekt, daleko su od nečega takvog.

Summer Breeze” je pesma sa istoimenog albuma, četvrtog u nizu, koji im je možda i najbolji u karijeri. Pesma je vrlo jednostavna: govori o tipu koji se posle napornog dana vraća u svoj dom i uživa u onim malim stvarima i ritualima kojima smo svi skloni, deleći sa svojom ljubljenom te trenutke dok ih hladi letnji povetarac.

Jednom rečju, idila. Sasvim očekivano, singlica se prodavala k’o alva. Nije dospela na sam vrh top liste, ali ni šesto mesto nije za potcenjivanje.

Na samom početku osamdesetih, Seals and Crofts su okončali svoju zajedničku karijeru. Očigledno obojica nemirnog duha, živeli su na raznim stranama sveta, povremeno se pojavljujući zajedno u prigodnim prilikama.

Tek toliko da ne budu zaboravljeni.