Poslednja vožnja

In memoriam: Ric Ocasek (1944–2019)

Ric Ocasek može mirno da spava. Voleo je najlepše žene, a pesme su mu i dalje aktuelne… Šta se bolje može poželeti?

U leto 1979. godine jedan od “dobrih đaka” koji su završnu godinu srednje škole proveli u Americi vratio se kući sa pregršt singlova. Išli smo kod njega da čujemo šta se dešavalo dok je bio tamo, a te singlice su bile zvučna kulisa – rekao nam je da su to izvođači koji su popularni na studentskim radio stanicama. Tada sam prvi put čuo za grupu The Cars. Pevali su presmu “Just What I Needed” o dosadnoj devojci koja se zalepila za frajera i ne da mu da diše. Zvuk benda je bio interesantan: oštre gitare i neočekivani upadi sintisajzera su nekako bili u kontrastu sa nekom vrstom popa kojem je pesma naginjala.

Dovoljno da se ozbiljnije zainteresujem za ove momke.

Za prva dva albuma grupe, The Cars (1978) i Candy-O (1979), mogu samo da konstatujem da su izuzetni i da spadaju u sam vrh američkog new wavea. Uostalom, u nastavku karijere tokom osamdesetih, The Cars me nikada nisu razočarali, pokazujući da platinasti tiraži njihovih albuma i singlica nisu ni malo slučajni. Ric Ocasek je ispaljivao zanimljive i duhovite pesme, a naginjanje pop muzici je moglo da zavara – njihovi uzori ipak se kriju u art rocku (recimo Roxy Music mi pada na pamet), pa je u njegovoj muzici stalno prisutna visoka stilizacija. To j uključivalo i fenomenalne omote albuma.

Malo obožavatelja uopšte zna da je Ocasec bio talentovan i priznat slikar.

U Jugoslaviji su The Cars napravili veliki uspeh svojim petim albumom Heartbeat City (1984), koji je licencno objavljen. Bio je to moderan pop album sa kojeg je svaka pesma mogla da bude uspešan singl, a zamah emitovanja spotova na MTV-ju im je omogućio da svakodnevno budu prisutni u našim domovima.

Treba li da pominjem da su im spotovi bili vizuelno interesantniji od većine ostalih?

In memoriam: Ric Ocasek (1944–2019)
Umetnički zahvat Rica Ocaseka pružao se dalje od očigledne kompetentnosti u kompoziciji i poeziji. Osim davanja autorskog pečata u vizuelnoj stilizaciji benda koji je predvodio, bio je pasioniran slikar i filmadžija iz prikrajka.

The Cars su prestali sa radom 1988. Bilo je to ponajviše zbog toga što je Ocasek mrzeo da nastupa uživo. Uz to, posvetio se porodičnim životu, jer je na snimanju jednog od spotova upoznao Paulinu Porizkovu, jednu od najlepših manekenki svih vremena, i ubrzo je priveo pred oltar. Kada smo već kod privatnog života, iz tri braka ima ukupno šest sinova, sa svakom ženom po par komada.

Tokom proteklih godina The Cars su se sporadično pojavljivali zajedno. Ocasek se velikodušno odužio članovima grupe dozvolivši im da koriste ime, a na mestu frontmena ga je zamenio Todd Rundgren.

Ocaseka ću večito pamtiti. Kad god bi me ostavila devojka, zatekao bih sebe kako pevušim njegove stihove:

You can’t go on
Thinking nothing’s wrong, ohh no
Who’s gonna drive you home
Tonight?