Magične cipele

Nekada nam pođe za rukom da sklopimo priču ni iz čega zarad jedne odlične pesme.

Čarobnjak iz Oza je američki mjuzikl snimljen daleke 1939. godine prema dečijem romanu L. Franka Bauma. Priča je jednostavna – Dorothy i njen pas upadaju u tornado i nekako završavaju u nepoznatoj zemlji Oz. U njoj sreće mnoge likove koji se prema njoj ponašaju prijateljski ili neprijateljski, a ona pokušava na sve moguće načine da pronađe čarobnjaka uz čiju pomoć bi mogla da se vrati kući. Dorothy je igrala Judy Garland, a film je dobio dva Oskara – za originalnu muziku i najbolju originalnu pesmu.

To je bila ona dobro poznata “Over the Rainbow“.

Film je vrlo brzo postao klasik, a redovno se prikazivao za Dan zahvalnosti, Božić i Uskrs. Kongresna biblioteka u USA ga navodi kao najgledaniji film svih vremena (što bi bilo tačno kada bi se svet sastojao samo od SAD).

No, da se malo premestimo u malo bližu prošlost. Slušajući onaj naš čuveni Radio Paradise, uvce mi se odmah zalepilo za pesmu koju su upravo emitovali. Na trenutak me je podsetila na rane radove Marie McKee i njene grupe Lone Justice, što je bio dovoljan razlog da se zainteresujem za izvođača. Ime Carmina Piranha mi ništa nije značilo, a sličnost naziva sa najpoznatijim delom Karla Orffa me je dodatno zaintrigiralo.

Ispostavilo se da i svemoćni Internet slabo pomaže. Uz tradicionalni srpski inat, uspeo sam makar delimično da sklopim mozaik oko grupe.

Carmina Piranha je bila ženska grupa iz Portlenda, Oregon. Radila je od 1995. do 2002. godine i bila prilično aktuelna u gradu i okolini. Najznačajnija stvar koju su ove devojke uradile je bila saradnja sa Oregon Ballet Teatrom – njihov jedini album Revenge Poems (1998) je, u stvari, soundtrack za istoimenu predstavu. Snimile su još jedan EP sa sedam pesama, Lucid (2002), i završile karijeru.

Revenge Poems (1998)Derivat matične grupe koji je nastao posle razlaza po imenu Carmina Luna se pominje na par mesta, a predvodila ga je gitaristkinja Lara Michell, koja snima i sopstvene albume. Meni njene pesme dobro zvuče, pa ih i sami proverite na njenom kanalu na Cevki.

I basistkinja Nancy Hess je snimala solo, nekakvu varijantu indie pop-rocka, no to me nije preterano dojmilo.

Šta je bila tema baleta koji se nekada igrao i za koji su Carmina Piranha napisale muziku – o tome nema nikakvih podataka. Album, normalno, ne može nigde da se nabavi, pa se moje iskustvo vezano za grupu Carmina Piranha svelo na slušanje pesama koje se nalaze na Cevki. One su dosta međusobno različite, a polovina od njih me nije ni malo dotakla.

Ruby Slippers” jeste. Ako se pitate šta njen naslov, to znači da spadate u malobrojne koji nisu gledali “Čarobnjaka iz Oza”: to su one cipele koje Dorothy nosi u filmu sa početka ove price i u kojima korača niz put od žute cigle. Ako sam dobro razumeo tekst koji se u pesmi peva, neka ženska je obula magične cipelice i otperjala svojim putem, a muškarac je ostao da pati za njom.

A takav scenario ni malo ne iznenađuje, čuli smo sličnu priču u mnogim pesmama.