Једна мука с речима, од пре: шпедиција

Не знам тачно који је корен речи. Имамо одатле експедицију, што му дође посланство у неистражене пределе. Имамо експедовати, тј одаслати. Вероватно и педала потиче одатле, тј све то има везе са ортопедијом, илити правоступом :).

Проблем почиње код шпедитера. Шпедиција је грана привреде (енгр. индустрија) која се бави организовањем превоза и зајебавањем са царином. Ако раде још нешто треће, нисам обавештен. Шпедитер би онда био неко, човек или фирма, ко се бави шпедицијом. Међутим.

Реч шпедитер је у мом крају увек означавала запрежна кола са гумама, а можда и гибњевима. И кочијаша, ако се бавио превозом. Кад се радило нешто на кући, ишло би се код неког Марција шпедитера, и уговарало шта и кад да донесе, и колико ће то да кошта. Што вам данас сређује мајстор сам, има своју дрвару и своје људе на шљункари, све то стиже само од себе, само плати и не мисли.

Ако су се времена променила, очекивало би се да су шпедитери нестали. У неку руку и јесу, не сећам се више које сам то деценије последњи пут видео да коњи вуку четири кубика песка. Ако је нестао тај занат, возило није нестало, то сад возе ови рециклатори. Куда односе тај материјал за рецикловање? Па ваљда у некакав рециклотрон…

Чудно ми је што их нема у мом крају. Овде возе беле комбије са добрим озвучењем, што није неки напредак. До пре две-три године су возили олупане ладе са обичним мегафоном, и не знам шта је горе, изобличен глас као некад на станици кад су најављивали поласке па се ништа није разумело, или сад кад се одлично чује одвратни извикивачки нагласак у “купујемо шпореете купујемо вешма шиине купујемо стааре акумулааторе мењамо перје за старе ново” (да, увек “за старе ново”, никад не кажу шта за младе).

Овај шпедитер сам или већ снимио два-три пута, или их има више, јер сам их виђао на међусобно поприлично удаљеним местима у, приметили сте, Новом Београду. Биће да је ово друго, примерак из горње фотке уопште није исти модел. Док јунак данашње приче изгледа као нормално возило тог типа, овај личи на камионску кутију заварену на шасију формуле један. Ех, ти дизајнери, заболе их за естетику, они хоће да буду експедитивни.

1 komentar na temu “Једна мука с речима, од пре: шпедиција”

  1. Špedicija je kao ime za ovu privrednu delatnost uglavnom već otperjala na ropotarnicu povijesti, kak’ bi rekli stari, ima već bar deceniju kako se presvukla u takođe velebno strano ime – logistiku. Možda je preostalo poneko preduzeće kome je “šped” i dalje deo imena, ali je takve primere sada poprilično teško naći.

Komentari su onemogućeni.