27 godina posle (4): Sečenjijev lančani most

Veća fotografija je ovde.

Legenda kaže da je grof Ištvan Sečenji zakasnio na sahranu svog oca zato što je, zbog velikog nevremena, bilo nemoguće preći Dunav. Tada se zakleo da će izgraditi most. Pozvao je najuglednije graditelje mostova iz Engleske i naložio im da naprave najlepši most na svetu. Tako i bi: kada je otvoren 1849. godine, Lančani most, prvi koji je spojio gradove Budim i Peštu, predstavljao je tehničko svetsko čudo i savršenstvo mostogradnje tog doba. Ekonomski, politički i svaki drugi značaj tog mosta u istoriji je neosporan, toliko da je posle manje od 30 godina od dva prosperitetna grada, jednog na brdu i jednog u ravnici, nastala Budimpešta.

Ne znam koliki je saobraćajni i ekonomski značaj Lančanog mosta danas, ali niko ne spori da je najpopularniji (i još uvek najlepši) od sedam mostova koji spajaju dve obale u urbanoj zoni Budimpešte. Zanimljivo je preći ga pešice, jer se nalazi na popularnoj turističkoj trasi od trga Verešmarti na peštanskoj do Budimske palate ili trgu Svetog trojstva na budimskoj strani.

Hladni novembarski vetar nas je dobro produvao dok smo prešli most, ali nije nam teško palo. I taman kad sam pomislio da, eto, ipak pretiču neke stamene i nepromenljive vrednosti u Budimpešti, zapadne mi za oko detalj: ono prelepo osvetljenje je sad izvedeno štedljivim sijalicama. Dakako, nemam razloga da se ljutim na to, jer oblik i tekstura osvetljenja Lančanog mosta ostaju isti. Malo sam pokisnuo dok sam zabeležio i tu sliku, ali vredelo je.

Lančani most

4 komentara na temu “27 godina posle (4): Sečenjijev lančani most”

  1. Spomene štedljive sijalice, pa mi je to bilo zanimljivo da potražim lične znatiželje radi, a ono što sam našao deluje zaniljivo. Možda je malo van teme, ali je ipak zanimljivo. Hoću reći, nisam tražio da bih o tome ovde pisao, ali mi škripi ono “štedljivo”.

    Našao sam za Most slobode (Szabadság híd). Projektom je 2009. zamenjeno staro svetlo. Od 800 postojećih sijalica, sada radi 584 LED. Svetlo troši 40,7 kW od čega LED 13,1 kW. Projektovano vreme zamene je 15 godina, vrednost projekta 1,66 miliona € (hm, 2075€ po sijalici??). Godišnja ušteda na struji je 40.000€ (110€ dnevno), a ukupna ušteda 100.000€.

    Matematika kaže da je iznos uštede od 100k na 15 godina manji od troška projekta (samo nisam siguran šta znači “projekat”, da li će posle 15 godini biti ponovo potrebno 1,66 miliona € – u tom slučaju je ušteda negativna: -160.000€).

    Uz jedan uslov kojeg niko ne može da garantuje – da će stvarno trajati 15 godina. Na žalost, obično traju mnogo kraće. Nijedna LED sijalica (sijalica = namenjena osvetljenju, ne signalizaciji) mi nije trajala duže od godinu dana, a dobar broj tzv. LED televizora idu na popravku, zamenu LED unutar pet godina. Danas ću jednom Philipsu da menjam LED već drugi put…

    E sad u vezi pitanja “zašto sve nije LED”. Vidi se ovde – klasične sijalice su nezamenljive kada se želi postići prijatna boja svetla, da ne bude sve hladno plavičasto.

    https://w-dog.net/wallpaper/szechenyi-chain-bridge-szchenyi-lnchd-budapest-budapest-hungary-magyarorszg-river-danube-night-light-reflection-town/id/222749/

    (kliknuti View Full Screen)

    Da ne budem baš dežurno zakeralo 🙂 evo još jedne zanimljivosti. EU, pa i Mađarska je imala propis po kome nije smelo da se prodaje obično svetlo snage veće od 75W. E, onda su taj propis ukinuli i sada ponovo ima po prodavnicama običnih sijalica od 100 i više W.

    A o svetlosnom zagađanju, preteranom osvetljenju, lošem osvetljenju, kako nova svetla ubijaju životinje, kako smo izgubili pogled na nebo… o tom ću se javiti čim bude prigodne teme. 🙂

  2. Moje iskustvo sa običnim led sijalicama nije loše. Pre više od 2 godine sam, kako koja obična ili halogena crkne, počeo da ih menjam sa ledovkama. I sve rade još uvek. Ostalo je još 2 halogene i jedna obična. Interesantno je da u prodavnici u kojoj najčešće kupujem kažu “sačuvajte račun, garancija 2 godine”, ali dosad nije bilo potrebe da to i proverim.

    1. Проверио, вала, и од првих пет заменио три, мада су дотле издржале да више не коштају 800 него 500. Ледовке можда и не цркавају, али цркне електроника у, хм, ајде нек се зове побуђивач, кад га направе минималистички. Неке друге ледовке не гасим већ годинама, служе за оријентацију кад имамо госте а после навикнем па ми се не гаси.

Komentari su onemogućeni.