Tilt shift fotografija

Jeste li čuli za tehniku tilt shift fotografije?

Reč je o fotografijama koje su kadrirane kao total (široki plan), ali tako da simulacijom ograničene dubinske oštrine na određenoj (već udaljenoj) tački posmatrač stekne utisak da gleda u nešto što je veoma blizu, kao da je reč o nekakvoj maketi, diorami, nečemu poput toga. U toku fotografisanja, to se može postići isključivo specijalnim objektivima u kojima se sočiva namerno izvode iz ose centralne simetrije. To su veoma skupe igračke, a to je relativno teška tehnika kadriranja i zbog toga su direktne tilt shift fotografije prilična retkost među profesionalcima. Nešto više o istoriji i tehnici ove vrste fotografisanja potražite na stranici Vikipedije.

Srećom, danas postoji i tehnika postprodukcije koja omogućuje isti efekat. Oprobao sam se u tome – i dobio jako zanimljive rezultate!

Pogledajte ovu fotku: ovo je zumirani pogled na jednu školu i okolne kuće u urbanom delu Ohrida. Ovo sam fotografisao avgusta 2009. sa zidina Samuilove tvrđave u Ohridu.

Fotografija nema mutnih segmenata, ali je zbog slikanja u pogrešno doba dana (dva popodne!) prilično nezanimljiva i siva. Ovo što vidite je bez ikakve obrade (osim što sam je smanjio i dodao potpis). Dobro de, ovde su moguće razne brze i efikasne korekcije kako bi se popravila dinamika. Neću da vas davim tim pojedinostima: ako se bavite fotografijom iole ozbiljno, onda to već znate, a ako ne koristite nikakav softver za korekciju fotografija, džabe bih vam pričao. Reći ću samo da sam prenaglašeno podigao osvetljenje na histogramu (Levels), dao oštar kontrast (Curves) i malo pojačao boje kako bih postigao efekat sitnog.

A onda sam primenio tehniku opisanu u 26. izdanju besplatnog PDF časopisa Photography BB (koji svakako preporučujem) i dobio takav rezultat da nisam verovao sopstvenim očima. Pogledajte:

Dakako, zahvaljujući prethodnoj fotografiji, vi meni sad verujete da ovo nije maketa…

Zaludela me je ta tehnika. Na žalost, nemam bogzna koliko svojih fotografija sa totalima, mada imam na pameti da isprobam neke od njih; moraću to da učinim nekom prilikom. A koliko je ova tehnika fascinantna, pogledajte u nekoliko primera.

Najpre kolekcija od pedeset tilt shift fotografija, od kojih neke izazivaju nevericu, na blogu Smashing Magazine; nadam se da nema problema da prenesem ovde samo jednu od njih.

(Preuzeto sa bloga Smashing Magazine)

Postojao je jedan izuzetno zanimljivi youtube klip koji koristi nizove tilt shift fotografija za postizanje efekta animiranog filma. Nažalost, uklonjen je i nisam uspeo da ga lociram nigde tokom pisanja ovog priloga; ako ga neko vidi, nega podeli sa nama novu adresu!

U međuvremenu, neka kao uteha ostane i slobodna potraga po Google pretrazi slika na temu tilt shift fotografije. A usput sam natrčao i na veb servis za koji nisam znao… Tilt shift maker sam isprobao: radi dobro i besplatan je za rezultujuće veličine do 1000 piksela.

[EDIT jul 2013: Tilt Shift Maker, online alatka, nije više na raspolaganju.]

Komentari su onemogućeni.