O obrazovanju

Citat dana ima veze sa glavnim današnjim prilogom.

Ukoliko neko misli da je obrazovanje skupo, neka pokuša sa neobrazovanjem. Mada, siguran sam da nas je neobrazovanje skupo koštalo.

Igor Rill, glavni urednik časopisa National Geographic Srbija
u zaključnoj reči izdanja iz novembra 2007,
u povodu prvog rođendana srpskog izdanja časopisa

3 komentara na temu “O obrazovanju”

  1. Činjenica je da sam svakog dana sve više opterećen obrazovanjem u Srbiji. Mada, ne toliko obrazovanjem, koliko školovanjem. Glavni razlog je za to je u ovim letnjim mesecima (posebno) teško uhvatiti, osim pred večernje spavanje ispred ekrana… 😉 A nimalo me ne teši to što ima gorih; da ima boljih to vrlo dobro znamo.


    Beše li ono Mark Tven rekao da nikada nije dozvolio da mu škola uništi obrazovanje?

    1. Sad si me podsetio na nešto… Početak petog osnovne, nastavnici, novi predmeti, sve zanimljivo, a ja gladan znanja. Na prvom času istorije, uči nas mlada nastavnica pojmovima koji se koriste u istoriji. Okrene se ka tabli, pa napiše:

      ера – дуги период у историји
      миленијум – милион година

      Okrene se ka nama i zatraži da prepišemo sa table u svesku. Podignem ruku, prozove me, ispravim je oko značenja reči “milenijum”, na šta su deca počela da se smeju. Vrlo brzo sam shvatio da se smeju meni, jer je nastavnica i dalje imala čvrst pogled i oni su skontali da sam se obrukao kad sam rekao da milenijum znači hiljadu godina. A onda se lujka trgla, smeh je naglo zastao, neki su oklevajući počeli da se smeju ponovo, ali su stali kad je ona uzela sunđer i prepravila navod na tabli.

      Poznat kao knjiški moljac u razredu, nisam pobrao nikakve nove poene. Ni pred nastavnicom: štaviše, tog dana sam stekao prvog neprijatelja u svom školovanju. Jedva je dočekala šesti razred, kad je istorija prestala da bude zanimljiva, pa mi je među svim peticama na polugodištu stalno uvaljivala trojku.

      Bože blagi, kakvih se gluposti prisećam… Od te epizode je prošlo tačno 35 godina minus nedelju dana.

Komentari su onemogućeni.