Potpuno i delimično besplatno

Jedna današnja vest me podseća na onu parodiju Indeksovo radio-pozorišta “Prodajem papagaja s greškom”. U toj vesti, saopšteno je da jedan internet provajder svim klijentima pridošlim u ovom mesecu obezbeđuje nekoliko meseci potpuno besplatnog Interneta.

Potpuno besplatno! Ama, p-o-t-p-u-n-o!Potpuno besplatno, boktemazo! Ne bilo kako besplatno, nego potpuno besplatno!

Šta je sledeće? Dok većina bude nudila nešto potpuno besplatno, pa se takva ponuda ispere od učestalosti i običnosti, pojaviće se neko ko nudi to isto baš baš potpuno besplatno. Iliti besplatno do koske. Radovan III bi rekao besplatno, u pizdu materinu. No, sad je moderan pristojan i beskrvni rečnik kome nas poučavaju razni PR poslenici; mora da bude fino. Ama, füno! Ich spreche anständig! Kom il fo!

Mora se tako, potpuno besplatno je bitno. Jer znate, oni što su nudili nešto delimično besplatno su propali odavno. A onih koji su nudili nešto samo besplatno nema, pojeo ih mrak konkurencije; nema više mesta za one koji postupaju i ponašaju se trivijalno.

Da, bogatitvoga, kad samo pomislim šta po novoj ekonomiji znači “grejs period” kredita, onda sintagma potpuno besplatno ima smisla i, zapravo, nije odraz nepismenosti onog ko takav termin koristi. Jeste li čuli za novo značenje “grejs perioda” u raznim bombastičnim reklamama? Ili ste se možda i vi navukli, pa se sad pravite nevešti? Jer, suncetižareno, nećete saznati jedan mali detalj iz reklama, nego tek 60 sekundi pre potpisivanja kapitulacije ugovora o kreditiranju. Ili, ako kopate tamo-amo, možda otkrijete da je neki ekstremni sportista ili kakav perverznjak javno provalio čemu je reč.

Klijent je pripremio novac za otplatu u grejs perioduGrejs period u otplati kredita je nekad značio da tokom nekog ugovorenog perioda na početku miruje dugovanje. Zgodno za investicione kredite, gde se očekuje da profit krene posle nekog vremena, pa da se dugovanje isplaćuje odatle. E, pa nije više tako.

Grejs period kod zelenaša banaka i dalje znači da ne morate da otplaćujete ratu prvih N meseci. Ali, zato morate da otplaćujete kamatu. Dakle, umesto ukupne mesečne rate od npr. 180 evra, prvih godinu dana otplaćujete samo simboličnih 105-110 evra kamate mesečno.

Taj koncept je, lebactimaterin, bio poznat i ranije, ali samo u jednom vicu u kome su neka dvojica htela da uđu u javnu kuću sa samo 20 evra; onda im je portir rekao šta mogu da rade za te pare, pa su oni otišli. Posle su se vratili. Da plate.

Kako god okreneš, stomugromova, da nije bilo objašnjenja kako funkcionišu grejs periodi u današnjim bankama, i dalje bih živeo u zabludi da potpuno besplatno predstavlja pleonazam. Šta ćeš: čovek se uči dok je živ.

$#$

2 komentara na temu “Potpuno i delimično besplatno”

Komentari su onemogućeni.