Fotke šatla Endeavour parkiranog na ISS

Ovo je čudo od fotki. Čudo!

Kolekcije fotografija na sajtu agencije NASA uglavnom pripadaju kategoriji onih koje oduzimaju dah. Od poneke kolekcije “može i da se rikne”. Danas sam natrčao na kolekciju fotki koje je član posade Sojuza po imenu Paolo Nespoli fotografisao nakon što se ta letelica otkačila od stanice. Obratite pažnju kako nonšalantno izgleda kolekcija od četrdesetak fotki: ama, kao da se neki klinac igrao digitalcem na nekom parkingu. Kao, mo’š misliti, 400 km iznad površine Zemlje, kao da je to neki pos’o… Nerd smile

Endeavour parkiran na Interntional Space Station. Fotka je povezana sa portala nasa.gov. Nisam tražio ničije odobrenje da to učinim.

Dok budete kliktali po pojedinim fotkama, obratite pažnju na mogućnost da skinete pojedine fotke i u punoj rezoluciji (i to preko 24 megapiksela!). Fotke su dobro optimizovane za Veb, pa je velika verzija ove scene teška tek 2 MB. A ako vam kapacitet protoka nije problem, obratite pažnju na ponudu preuzimanja cele kolekcije: link ispod sličica Download all images upućuje na ZIP datoteku od 70 MB.

(Via)