Fotografija dana, 5. jun 2011

Najpre sam potegao fotoaparat još dok sam bio na pijaci. A onda sam primetio preoštro svetlo i odložio slikanje onog što sam znao da će biti fotka dana.

Nema nikakve nauke u slikanju činije sa trešnjama, reći ćete. Znam da nema; nisam ni mislio da pravim neko suštinsko delo. Winking smile No, usput sam se setio da bih mogao da se poigram sa balansom bele boje, što je zanimljiva i uvek otvorena tema na digitalcima. Evo fotke koja je rezultat današnjeg eksperimenta:

Fotografija dana za 5. jun 2011.

Dakle, došli smo kući, prebacio sam trešnje iz kese u belu činiju, izneo ih na sunce, pa opal’.

Menjao sam balans bele boje između podešavanja, a onda gledao da ne diram to podešavanje kad budem obrađivao RAW fotke. I bi baš onako kako sam nedavno čitao u jednom članku: tamo je autor preporučivao da se bira onaj balans belog koji ističe dominantnu boju, što pomaže da se napravi prirodniji kontrast nego kada se koristi automatski balans (koji često greši) i nasilni kontrast.

Za dominantno crvene i žute tonove, kakve su ove trešnje, to bi značilo da biram predložak Shade ili Cloudy (koji sam birao, moj G6 nema opciju Shade). To pojačava crvene tonove, ide čak do 6500 K – što je čak možda i previše. Morao sam malčice da “ohladim” fotku da bi mi bila po volji. Međutim, istina je! Kad sam kasnije izabrao tri fotografije koje su slikane sa različitim balansom belog, pa ih naknadno sveo na istu temperaturu boje, fotka koja je slikana u opciji Cloudy (ova) imala je najtačniji dinamički raspon u času kad još nisam dirao ništa od drugih podešavanja. Sad tek treba da natrčim na nešto dominantno zeleno ili plavo, pa da upotrebim opciju fluoroscentnog svetla; već sad znam da će boje ispasti pogrešno, ali je pitanje kakav rezultat ću imati sa dinamikom svetla kada diskretno popravim temperaturu boje.

Kako stoje stvari, ovo je tema kojom bih tek valjalo da se pozabavim. Koja tehno-drama ispade od jednog trivijalnog slikanja trešanja, suncetižareno! Open-mouthed smile

8 komentara na temu “Fotografija dana, 5. jun 2011”

  1. ništa nisam razumeo šta si napisao (mislim stvarno, 6500K je “možda previše” ???), ali me fotka strašno interesuje u razmeri 1:1 🙂

    1. Pa sad… Izvinjotka — ali ja sad ne mogu ovde da držim predavanje o tzv. temperaturi boje. Svodi se na ideju o poređenju boje svetlosti sa isijavanjem usijanog metala – od crvenožute do beloplave. Mislim da može da se razume relativno lako, a evo jednog članka koji objašnjava principe.

        1. Zaboravio si da staviš sam URL, eto šta. Evo, popravljam za tvoj račun.

  2. zapravo mi je bilo komično: ceo pasus pun meni totalno misterioznih pojmova. uopšte volim da čitam tvoje tehničke komentare ispod fotografija – tako dobijam realističnu sliku (sic!) podgovorke o španskim selima 🙂
    da li ti se desi ponekad da nešto što radiš lagano pogledaš sa strane i shvatiš koliko je suštinski prepuno caka? meni se desilo, komšiji je trebala aplikacija koja se povezuje sa bazom – naše genijalno školstvo, mali je na smeru za mreže (tipično hardveraško krljanje, kupi makaze i kilometar UTPa), ali mora da nauči da programira baze. napišem nešto za 4 sata (baza, aplikacija prikazuje jedne podatke operateru, a na još 2 monitora digest za minione) i prikočim da razmislim šta sve treba da mu ispričam. jeza me uhvatila… 🙂

    1. Pazi – ceo projekat “jedna na dan” ima nekoliko okosnica, a postavljanje tehnikalija na pravo mesto je jedna od njih. Pošteno je da priznam da nisam uvek nešto spreman da komentarišem detalje, a nisam uvek ni bogzna koliko inventivan u pripremi fotke dana – ali uvek, ama uvek i bez izuzetka, preslišam se i pre rada i posle. Ispitam šta sam radio, a šta uradio, gde sam mogao bolje, a šta sam baš pogrešio. Zato te fotke ponekad baš i ne prikazuju išta zanimljivo; to su svojevrsne etidice, materijal koji je vežba.

      Zasad se bavim baš tehnikalijama. A posle, doći će na rad i da se bavim suštinom nekog motiva, baš kao što driluju studente fotografije — ali to je već za nedeljni projekat, a ne za dnevni — gde valja napraviti seriju fotki na jednu apstraktnu temu, poput “crveno”, “daleko”, “brzo”, “na pogrešnom mestu”, “smešno”, …. To su već jako ozbiljni zadaci koji traže veće angažovanje.

Komentari su onemogućeni.