Fotografije Nevena Grujića

Kad sam otkrio rad ovog čoveka, zastala mi je knedla u grlu. Tek posle sam shvatio da je reč o Kikindijancu kojeg poznajem od ranije…

Fotografije Nevena Grujića; preuzeto sa http://nevengrujic.weebly.comNajpre mi je zazvonilo kada sam ispod jedne fotke u srpskom izdanju National Geographica video potpis “Neven Grujić, Kikinda”. A onda se, nekoliko meseci kasnije, pojavila još jedna fotka istog autora… Pa kasnije još jedna… Čekaj malo, pomislio sam, ko je ovaj čovek? Kikinda je mala varoš, kako je moguće da ga ne poznajem?

Jasna me podsetila da je to drugar iz društva njenog brata, jedan iz poveće ekipe koja je početkom devedesetih otišla u Španiju trbuhom za kruhom. Koincidentno, identifikovali smo jedan drugog (i) preko Igora Rilla, glodura National Geographica, a uto smo se sreli i na fejsbuku. Lako našavši temu za razgovor, stupili smo u aktivan kontakt koji tek treba da krunišemo i nekim ličnim susretom… Naime, globtroter po sopstvenom opredeljenju, Neven živi na potezu između Španije, Indije i Srbije. I u tom svom kretanju stvara takve fotografije da ostajem iskreno zabezeknut.

Ovom prilikom neću da pričam puno: prepuštam vam da ispitate portfolio ovog slobodnog fotografa koji ima kontakte sa National Geographicom.

Fotografije Nevena Grujića; preuzeto sa http://nevengrujic.weebly.comIako je nezahvalno opredeljivati se, ja sam ipak grešna mala duša koja ima slabost ka veličanstvenom: moram da izdvojim radove koje je Neven načinio tokom svojih boravaka u Varanasiju, prastarom svetom gradu u indijskoj državi Utar Pradeš. Nisam siguran da bih bio sposoban da komentarišem taj rad. Ali, bar nešto sam spreman da tvrdim na osnovu ličnog iskustva: ovakav rezultat nije moguće postići na prečac. Potrebni su vreme, stpljenje i veština prepoznavanja suštine nekog prostora. O zanatskoj veštini i autorskom pečatu da i ne govorim.

Vratićemo se radu Nevena Grujića uskoro. Iako nije lak na rečima kao što je vešt na okidaču fotoaparata, Neven mi je obećao intervju za Suštinu pasijansa; da sam imao više vremena tokom maja, to bi već bilo obavljeno. Srećom, nemamo razloga da žurimo, a pogotovo ne da brzeljamo. Dok se razgovor ne obavi, sve se nadam u ličnom susretu uz neko pićence u nekoj kikindskoj hladovini, uživajte u majstorstvu mog Kikindijanca, naturalizovanog stanovnika Palma de Majorke i Varanasija.

Fotografije Nevena Grujića; preuzeto sa http://nevengrujic.weebly.com

2 komentara na temu “Fotografije Nevena Grujića”

Komentari su onemogućeni.