Bonobo majmuni

Hodaju uglavnom na dve noge, razumeju vatru, razumeju asocijativne fraze čoveka-sagovornika, nije im stran koncept pisane komunikacije, prave namenske alate da bi rešili složene zadatke… Možda je došlo vreme da preispitamo pojmove inteligencije i kulture…

Za početak, da ne pričam mnogo: pogledajte ovu prezentaciju na TED konferenciji. Nažalost, nema prevoda na srpski ili neki od bliskih jezika, ali verujem da nećete imati problema da razumete ovo izlaganje.

Najpre, da razlučimo jednu stvar: da li ste uopšte znali za bonobo majmune? Meni negde zvoni to ime, možda sam nekad uhvatio neku kraću priču negde na TV, ali nisam uopšte nisam povezivao da je to posebna vrsta čovekolikog ili velikog majmuna (ape, a ne monkey, kako bi se to terminološki razdvojilo na engleskom jeziku). Većina nas zna za šimpanze i gorile u Africi i orangutane u jugoistočnoj Aziji – i to je to. Bonobo je imao sreću da se provuče ispod radara, jer prirodno stanište mu je vrlo ograničeno.

Nisam dovoljno upućen da bih komentarisao ovo što sam video i saznao. Ostaje mi samo da slegnem ramenima i složim se sa konstatacijom gospođe Susan Savage-Rumbaugh da ovde moramo govoriti o kulturi, a ne o biologiji.

A kao krajnja pouka ostaje potreba da saznajemo i učimo više kako bismo mogli lakše da razumemo…

…Za razliku od onih, da ih ne imenujem onako kako sam pomislio o njima, koji misle da je svet nastao pre 6000 godina i da čovek već zna sve što može da se sazna (i shodno tome, oni su “u stanju” da objasne sve). Ne bih hteo da pokvarim atmosferu slasti novog saznanja misleći na kreacioniste i ine zamlate, ali znajući da ih ima i u mojoj neposrednoj okolini, sve se plašim da će se naći neki koji će napasti i ovo mesto. Samo izvolite, neću vas cenzurisati, obećavam. Iako većina kreacionista zasluži da im se gurne prljava čarapa u usta već u prvom minutu izlaganja.

(Via)

4 komentara na temu “Bonobo majmuni”

  1. Nije valjda ti “tvoji”, kao i ovi “moji”, kreacionisti ne znaju da je papa Jovan Pavle II prihvatio saznanje da postoji evolucija, čime je odbacio tvrdnje koje po pitanju nastanka sveta navodi Biblija.

    1. Ja sam odavno otkrio da su kreacionisti (za razliku od vernika i poštovalaca vere) sami sebi dovoljna kazna. Kao za inat, nikako da mi natrči jedan takav, a odavno sam pripremio pitanje “Ako ne postoji evolucija, kako je onda moguće da Šilja ide na dve noge, a Pluton na četiri?” 😀

    2. Čaprkam sad po netu i vidim da je ove godine 30 leta od te papske bule…

  2. sjajna demonstracija mogućih razloga za uspeh homo sapiensa. zamišljam dugoročniji eksperiment: ljudske jedinke koje grupa bonoboa prihvata u njihovom prirodnom staništu, a onda im demonstrira tehnike za lakši i bolji život. kad kažem dugoročniji, mislim bar dve ljudske generacije.

Komentari su onemogućeni.