Fotografija dana, 12. jul 2011

Danas sam navijao za Marinka; završetak je bio spektakularan.

Pa dobro, ne baš spektakularan, ali svakako sam se izvukao od registarske tablice sa sufiksom ČY ili WŽ ili, kao moj prvi komšija, ĆĆ. “Ne pitaj previše, biće kako te zalomi”, reče Marinko, profesionalac na planu registracije vozila (otkad imam auto, nemam pojma kako ide procedura; to sve on odradi). “Ako ne budeš dobar, tražiću da ti uvale sufiks LJNJ”, zapretio je i to je bio kraj rasprave.

I tako… Da skratim priču: naš Punto od danas nosi tablicu KI-010-ED.

Današnji zadatak je bio da slikam tu tablicu bez blica i bez stalka u pola devet uveče. Ovo je ekspozicija od 1/5 s iz ruke, doduše desna šaka mi je bila oslonjena o branik:

Fotografija dana za 12. jul 2011.

Ništa posebno: tako sam fotku i zamislio. Kao što rekoh, iskušenje se odnosilo na količinu svetla; čovek se lako prevari u ovakvim uslovima; ipak, bilo je pola devet i bilo bi nerealno očekivati da se može slikati tek tako u “idiot” režimu. Kasnije sam, čisto poređenja radi, napravio par ekspozicija uz pomoć blica – ama, neupotrebljivo po definiciji, koliko god da je ispalo čisto. Ukratko: mišn akomplišd.

5 komentara na temu “Fotografija dana, 12. jul 2011”

  1. najlepša fotografija, koju sam video u svome životu.
    o “zalomljavanju” ćemo nekom drugom prigodom.

    1. Marinko, ne zajebavaj, imam dokaze, čuvam SMS-ove sa pretećim sadržajima 🙂

  2. I ĆY i ĆĆ i NJNJ i ĐĐ i svaki QR… sve je to OK ako je vozilo registrovano.
    A ako je najveći problem na ino-putu sms plaćanje parkinga onda nemam reči.
    Koliko puta vam je to do sada zatrebalo? Uopšte ne branim idiote koji su to osmislili, ali i “tamo” postoji trafika za kupovinu karte za ispod šajbne, kao i mnogo sofisticiraniji parking prostori (u šta smo se nedavno i lično uverili) koji ič ne zarezuju tablicu.

    A opet, kako stoje stvari sa čuvenom pričom o grbu, ni ove tablice nećemo nositi baš dugo…

    1. Nije uopšte problem u slovima sa kvačicama. Zamisli vlasnika belog punta koji dobije registraciju BG-110-ČĆ, postoji još osam kombinacija na tu temu:

      BG-110-CC
      BG-110-CČ
      BG-110-CĆ
      BG-110-ČC
      BG-110-ČČ
      BG-110-ĆC
      BG-110-ĆČ
      BG-110-ĆĆ

      i recimo neka BG-110-ĆĆ koji je isto beli punto ili neki auto koji liči na njega udari pešaka dok je u Grčkoj na odmoru i pobegne, recimo negde oko Paralije.

      Za to vreme naš BG-110-ČĆ kreće kući iz šopinga u Cosmosu kod Soluna. Kako će on onima na Evzoniju da dokaže da nije on taj BG-110-ĆĆ, već je BG-110-ČĆ ako je Grk očevidac rekao policajcu da je u stavir BG-110-CC pregazio pešaka?

      Neko će reći: pa znaš li kolika je verovatnoća za tako nešto? Odgovaram kontrapitanjem: Zašto uopšte da postoji verovatnoća?

      Neko je (moj “Marinko” kod kojeg registrujem auto) rekao da je celu papazjaniju smislio Jočićev zamenik. Nikako nisu hteli da imamo nešto isto kao Hrvati (imaju kvačice samo u oznakama gradova), Makedonci (isti princip kao kod nas sa sve onim ćiriličnim oznakama grada ispod grba, samo nemaju slvoa sa kvačicama sa desne strane) ili Slovenci (nemaju kvačice uopšte).

      Sve što je trebalo uraditi je da se, i to samo zbog Beograda kome je valjda nedovoljno, u šta sumnjam, 784000 kombinacija koje bi imali u slučaju da su izbacili slova sa kvačicom i ubacili W, X i Y, stavili dva broja i tri slova, tj. BG-21D-AM, bez da se koriste Č, Ć. Ž, Š, Đ, W, Y, X.

      Posebna glupost je BG-003-TX za taksiste. Svojim očima sam na taksi stanici u Makdonskoj kod Grmeča (Politike) video upravo taj BG-003-TX, a onda dva mesta iza njega BG-0003-TX. Da, dobro ste pročitali, četiri cifre i TX, to je rešenje koje unosi još veću konfuziju. Da ne pričamo da su kao u Grčkoj mogli da uvedu oznaku grada TX, onda bi im i tri cifre plus dva slova bilo dovoljno.

      1. Zaboravih, Slovenci imaju najpametniju foru: koriste tri cifre i dva slova, ali tako da se oni mogu postaviti na bilo koje od 5 mesta, tj. postoji registarska oznaka: MB-1E6-J4 i slično. Bez kvačica, to ima daje 26^5 iliti 11.881.376 kombinacija tako da im oznake gradova nisu ni potrebne iako ih imaju.

Komentari su onemogućeni.