Dokaz izvučen iz filma

Nova dimenzija legendarnog Kjubrikovog filma: scena se koristi kao dokaz na sudu!

Steve Jobs se povlači. Opet. Možda je poslednji put.Najaktuelnija priča koja se tiče kompanije Apple Inc. je ona o povlačenju Stiva Džobsa sa kormila firme. Pa dobro, baš me briga za to. Čovek je ispunio svoju viziju, očigledno, uspeo je da prenese kult ličnosti u kult tehnike – a Mac evangelisti mi ponekad zaista izgledaju kao sledbenici kulta, samo im još fale “Kula stražara” i marketing od vrata do vrata – i to će biti tako kako će biti.

Želim dobro zdravlje čoveku. Nadam se da će uspeti da ga kupi svim onim i te kako zarađenim novcem. U Americi drugačije ne biva: ko može da plati, preživi.

Harizma Stiva Džobsa je jedno, a paranoja kompanije sasvim drugo. Mnogi su primetili neverovatno nervozno ponašanje kompanije Apple Inc. na sve teme koje iole bacaju mrlju na njihov principijelni stav da mora biti onako kako oni kažu, i to, po mogućstvu, tako da se načini slika kako je svet počeo baš tako što je Apple nešto smislio.

Prvi miš Douglasa Engelbarta; prototip iz 1963. godine.Džabe se Apple upinjao da objasni kako je Microsoft maznuo interfejs za Windows sa Mac OS platforme, kad danas i deca znaju da je miša prvi napravio Douglas Engelbart, a da je grafički interfejs prvi put stvoren u Xerox PARC laboratoriji (a Apple ga je, doduše, prvi primio kao koncept). A sve posle toga: već viđeno, braćo, u svim sferama industrije – i ne samo industrije. Svi liče kao jaje jajetu i najbolji nije nužno i najuspešniji (ako ne verujete, pokušajte da gledate i slušate MTV jedno popodne i biće vam jasno).

Ali, Apple je svesrdno preterao nakon što je tražio zabranu prodaje tableta Samsung Galaxy Tab. Navodno, Samsung je maznuo koncept koji je Apple prvi pružio kroz svoj iPad. Srećom, ova budalasta parnica je okončana spektakularnim kajlovanjem: predstavnik kompanije Samsung je na ročištu prikazao insert iz filma 2001: A Space Odyssey (1968) Stenlija Kjubrika u kome se lepo vidi da Boumen i Pul koriste tablete dok jedu; jedna gleda vesti, drugi čita novine.

Dr. David Bowman (Keir Dullea)
Dr. Frank Poole (Gary Lockwood)

To je, kažu dežurne tračare, bilo sasvim dovoljno da se tužba odbaci: Stiv Džobs je u to doba imao samo trinaest godina i teško da bi se moglo reći da je ideja o tabletu njegova.

7 komentara na temu “Dokaz izvučen iz filma”

 1. Austronauti ne koriste tablete, već televizore.

  Drugo, oko Xeroxa bi se mnogo raspravljali, no ovako kako si rekao nije onako kako obično ljdi to predstavljaju. Inače, prvi miš je imao tri tastera, Apple je do pre neku godinu pravio miša sa jednim tasterom.

  Treće, oko Samsunga, Apple ih je tužio za industrijski dizajn, ne za patente. Imaš desetine tableta koji nisu takva krađa dizajna kao Samsungov i kao Galaxy telefoni, oni možda još i više liče na iPhone nego što Galaxy Tab liči na iPad.

  1. Gde bi dežurni Apple evangelista preživeo ovaj komentar 😀 Čak, zabrinuo bih se da nisi.

   Ajde-de, kontam finesu, ali i dalje ne nalazim za shodno da razumem zašto je Apple toliko nervozna kompanija i mnogo voli da sikće kad neko takođe napravi rupu na saksiji. Da li bi toliko bili nervozni da Samsung nije obezbedio flash, USB priključke, čitače kartica i sve ono što iPad nema? 🙂

   Manje-više, meni je svejedno: dok ja odlučim da kupim nešto nalik ovoj ili onoj tablet-spravi (a što sigurno neću učiniti dok mi ne bude omogućeno da pišem na srpskom, i to na oba pisma), proći će još nekoliko generacija tih sprava; u međuvremenu, slobodni su da se međusobno poubijaju što se mene tiče, pa ko preživi neka pravi tablete.

   1. Nervozni su jer su se jednom prešli sa lošim ugovorom (Apple nije imao nikakve šanse u tužbi protiv Microsofta, to je bilo pokriveno ugovorom). Znaš kako, stisneš petlju, uložiš stotine miliona u razvoj, prvi izbaciš nešto, a onda neka korejska firma uhvati 3D skener i iskopira ti proizvod. Kao što rekoh, postoji gomila Android tableta, nijedan nije toliki rip-off kao Samsung, čak do ambalaže u kojoj se isporučuje.

    1. Ta nije valjda da su uložili stotine miliona u oblik proizvoda? 😀

    2. dokle god moje oči vide cifru u evrima u srbiji koja je ista kao i cifra u dolarima u americi kompanija koja koristi takav stil poslovanja dobija od mene nula bodova, dok prijateljima instaliram mac osx na pc računare od 400 evra iz čistog inata. šifra: “istra”.

    3. Onda baci i HP i Dell i sve ostale. Pa pređi na telefone i završi sa patikama: u Ameriki je sve jeftinije.

Komentari su onemogućeni.