Fotografija dana, 25. avgust 2011

Ovo je jedna od onih koje sam odavno planirao da izvedem. A na kraju, trebalo mi je tričavih pet minuta za celu sesiju i jedva petnaestak minuta za obradu i konačni izbor…

Odavno nemam gramofon u upotrebi. Zapravo, imam gramofon, jednu (možda još uvek ispravnu) Tosku 20, eno je u Ali-Babinoj pećini ispod stepeništa. A ploče i dalje držim u istoj stalaži, namenski izrađenoj pre 25 godina, koja je deo plakara u sobi. Za razliku od nekih svojih drugara, nisam kapitulirao pred zahtevom slatke ženice da se to izbaci iz kuće. Pride, Jasna je stvarno ispala drugar, pa je moje insistiranje da taj prvi razgovor o dislokaciji ploča ujedno bude i poslednji prihvatila s razumevanjem.

Odavno se kanim da se iskušam u fotografisanju površine gramofonske ploče. I tako, večeras sam se najzad prihvatio posla.

Fotografija dana za 25. avgust 2011.

Nije bilo teško: znao sam da ću raditi izbliza i da će makro režim sabiti dubinsku oštrinu na vrlo mali prostor; trudio sam se da to bude, otprilike, sredina zone rilni. Trebalo mi je dodatno osvetljenje da bih izveo traku svetla kako sam poželeo; za tu svrhu sam upotrebio LED lampu za bicikl (uočite pet traka u donjem levom uglu – to su odsjaji pet dioda). Namestio sam da se lepo vidi logotip produkcijske kuće Harvest, namestio odloženu ekspoziciju da ne bih kompromitovao sporu ekspoziciju okidanjem – i to je bilo to.

U postprodukciji, osim izreza koji su bili razni u osam ekspozicija koje sam napravio, malo sam toga menjao; na ovoj odabranoj, izbacio sam plavu boju koja je nastala prelamanjem LED svetla na rilnama, malo sam utišao najsvetlije delove slike, tek-tek sam izoštrio scenu da bi fokusirani deo bio još izraženiji i to je bilo sve. S obzirom na resurse kojima raspolažem, mišn absolutli akomplišd. Jednog dana kad budem imao pravi makro objektiv na pravom fotoaparatu, pokušaću opet. Nerd smile

Ah, da…

Pošto će se naći neko da pita koja je to ploča, hajde da predupredim dileme. To je ova. Note

2 komentara na temu “Fotografija dana, 25. avgust 2011”

  1. odlično si odabrao, i ženu, i ploču. 🙂
    sećaš se naravno da je pomenuti album bio predmet naše prve prepiske :))
    moja kolekcija je kod kuma u somboru, i kad nam okolnosti dozvole vrtimo štošta na jednom dobrom technics gramofonu

Komentari su onemogućeni.