Fotografija dana, 22. septembar 2011

Ova ideja se razvila brzo, pa je od moje reakcije zavisilo i koliko brzo ću izvesti ideju u rezultat…

Večeras je počelo tako što sam imao ideju da se poigram sa temom čije varijacije sam već istraživao: to je makro snimak nečega na obojenom papiru, sve u sceni koja je osvetljena tako da napravi prirodni gradijent.

Ovog puta, odabrani objekat je bila gomilica kikirikija, a podloga je zeleni papir. Osvetljenje je mala stojeća LED lampa koja se napaja iz USB priključka. Ovako nekako:

Prva verzija fotografije dana za 22. septembar 2011.

Dok sam tako pripremao scenu, razmišljao sam da napravim kombinaciju dve fotografije male visine, možda dve gomilice – ili čak jedne, a tako da u postprodukciji variram boju podloge.

A onda mi je palo na pamet da napravim strip o bekstvu jednog kikirikija sa gomile. I uradim tako – najpre sam složio pet izreza jedan ispod drugog, kao u klasičnim strip-tablama, ali to mi se nije dopalo; uostalom, ako sam hteo da napravim punu širinu od 640 piksela, kao što je to uobičajeno na fotkama dana za prikaz na Suštini pasijansa, onda je visina bila veća od 1400 piksela. Nije problem veličina slike – trivijalnih 148 kB – nego što to nije moguće prikazati efikasno na ekranu sa stranice bloga.

Rešenje se nametnulo samo od sebe:

Ode on... Fotografija dana za 22. septembar 2011.

Kaže Jasna: “Bila bi fora da si napravio da ode jedan po jedan, dok ne odu svi”. Ali, ajd’ sad: nemam celu noć, valja da odspavam pred put. Winking smile

U smislu klasične fotografije, ovo je krivina; za izvlačenje, vidi fotku iznad. Ali, sa stanovišta ideje koja se razvila sama od sebe, da prostite, mišn akomplišd. Hot smile