Fotografija dana, 23. septembar 2011

Dok ste vi čitali priloge na Suštini pasijansa, ja sam špartao raznim delovima Beograda. Čak sam i auto preko Gazele preterao i živ ostao.

Ja u Beograd neću otići bez razloga. A kunst mi je kad taj razlog ne predstavlja obavezu, nego neko lično zadovoljstvo. Tako i bi prvog dana jeseni: sastavio sam dvojicu meni dragih ljudi i dao im šlagvort da i sami razviju kontakt. Nećete se ljutiti, detalji su ipak privatne prirode, nego pominjem to kao lajtmotiv: ceo dan mi je protekao u lakom ritmu i sjajnom raspoloženju… Mada se vožnja kolima po Beogradu u bilo koje doba dana ne može nazvati lakom temom, a raspoloženje u tom kontekstu nije teško pokvariti. Ali ne meni i ne danas.

Tokom nekoliko minuta u kasno popodne, valjao je da pričekam drugara da završi neki posao pre nego što nastavimo dalje. Zatekao sam se u laganoj šetnji tamo-amo trotoarom u bulevaru Zorana Đinđića, pa mi je jednog časa upao kadar u oči: između dve poslovne zgrade neki škrbavi mikro-parkić, a u zadnjem planu jedna od onih karakterističnih ružnih kutija za masovno stanovanje, od one vrste koja vam se smuči i pre nego što osetite sve mirise na stepeništu…

Uhvatio sam par kadrova i odmah zamislio da scenu preuredim uz pomoć nekog od silnih preseta koje sam uveo u Lightroom. Nisam znao tačno šta ću dobiti, ali sam mislio da bi bilo zgodno da nađem preset koji blago zatamnjuje i ispira fotografiju: hteo sam da tekstura te zgradurine u pozadini bude dominantna.

Uspeo sam da nađem šta sam tražio, a rezultat je sledeći:

Fotografija dana za 23. septembar 2011.

Neću vam demonstrirati polazni kadar (ni svetlo, ni boje, ni geometriju), ali kada biste ga videli, bilo bi vam jasno zašto je ovo mišn akomplišd… Hot smile