Fotografija na dan? Gde god poželite!

Da, znam, niste baš oduševljeni onim fotografijama koje vam ostavljam svakodnevno kao svoja autorska (ne)dela. Hteli biste fotke koje oduzimaju uzdah, a?

Jeste li ovisnik o fotografiji, kao ja? Pohađate li resurse besprekornih fotki, kao što je to dnevna doza na portalu Onexposure (1x.com)? Ili naslovnu stranu na portalu photosig.com? Ili neke slične resurse kojih ima kvadrilion?…

Ako vam je previše da pregledate i preuzimate tolike količine, kako bi bilo da svedete svoje preglede na jednu fotku na dan, ali onako, onu koja oduzima dah? Da, ima takvih mesta.

Ovog puta vam preporučujem dva izvora po jedne fotke na dan. Samo dva, ali bićete zadovoljni. A biće toga još…

– * –

National Geographic Photo of the Day

National Geography: Photo of the Day

Pa gde drugde započeti nego na foto-portalu najkompetentnijeg časopisa na svetu kada je reč o opisivanju sveta? National Geographic je časopis koji je sebi dao zadatak da inspiriše čovečanstvo da se brine o planeti. U toj misiji, uvedeni su vrhunski kriterijumi za objavljivanje fotografija, takvi da se kose sa manijom – ali zato ugled časopisa i očekivani sadržaj niko ne dovodi u pitanje. Najsuroviji profesionalci sanjaju reportažu za NG kao sveti gral… Oko takve atmosfere nalazi se i primeren sadržaj. Za jednu na dan na portalu je zadužen link u zaglavlju Photo of the Day. Prethodne fotke dana su prikupljene u mesečne kolekcije, pa ne propustite ni to. Uglavnom, sjajno mesto da započnete beskonačnu avanturu čeprkanja po nepreglednoj arhivi fotografija National Geographica.

Daily Dose of Imagery

Daily Dose of ImageryDo ovog resursa sam stigao unakrsnim blejanjem po foto-blogovima. Reč je o prostom blogu na kome autor po imenu Sam Javanrouh svakodnevno od 2003. godine objavljuje po jednu fotku na dan, nudeći usput printove i kolekkcije upriličene kao foto-knjige. Čovek očigledno ima mnogo vremena da se bavi tim poslom i da zaradi od njega, jer izdržava da objavi jednu fotku na dan već osam godina. A pritom je svaka fotka najčešće izvedena na temu onog što snimi u dugim šetnjama i pritom je apsolutno vredna pažnje.

– * –

Usput, preporučujem vam da angažujete neki RSS čitač. Ja koristim “frizirani” Google Reader kao online sakupljač, koji se pokazao boljim od svih drugih lokalnih agregatora. Pokazaću vam kasnije i neke druge resurse o fotografiji koje redovno pratim kroz RSS fidove.