Tragedija u “Trofeju”

Nesavesno držanje divlje životinje je dovelo do tragedije. Da li je reč o grešci, tretmanu ili nečem trećem? Jedan ljudski život je izgubljen i sad je kasno za analize.

Tipični primerak mrkog medveda (nije Miša)Na svim portalima vesti ćete pronaći informaciju o tragediji koja se danas iza podneva desila u bašti restorana “Trofej” nedaleko od Stajićeva, na skretanju ka Carskoj bari i Belom Blatu. Mrki medved Miša, koji je bio poznat kao atrakcija tog mesta, nasrnuo je na ženu koja ga je hranila. Pritom joj je naneo smrtonosne povrede, a posle je policija pucala u njega i ubila ga.

Istraga će verovatno utvrditi da li je bilo nekih posebnih razloga da medved navali na osobu koja ga redovno hrani. Ostaje i dilema kako je taj medved čuvan. Takođe, da li je upucavanje medveda bio nužan korak, možda nećemo saznati nikad, jer istražni sudija to neće objaviti da panduri ne bi stradali od strane onih ludaka iz “Orke”°.

Više od svega, pak, voleo bih da znam da li je taj medved bio držan u adekvatnim uslovima; meni se ne čini tako, ali ja ipak nisam kvalifikovan da sudim o tome. Nadam se da će se naći neko da pruži tu procenu. Elem, upravo sam prokomentarisao na vest koju je drugar okačio na fejZbuk…

– * –

Ima možda tri ili četiri godine… Stali smo kod “Trofeja” da popijemo kafu, onako iz čista mira; nisam ni znao da imaju medveda dok ga tad nisam video u kavezu. Prišao sam sa namerom da ga slikam; ležao je dok nisam prišao. Da li zbog mog prisustva ili iz nekog drugog razloga, počeo je da se ponaša vrlo nervozno: ustao je na četiri, pa počeo da odgurkuje šerpu koja se tu zatekla (verovatno mu u tome donose hranu). Šutnuo ju je možda pet-šest puta; to nije bila lepa slika, prostor je svakako bilo nemoguće dobro fotografisati (guste rešetke, tesno) i ja sam se udaljio. Tad se, mislim, i medved smirio.

Nije ta reakcija bila normalna; to nije bio pozdrav rođaku (mada tad još nisam počeo da se deklarišem kao baštenski grizli). Taj medved nije čuvan kako valja; uveren sam da je prostor u kome je medved boravio bio suviše tesan i da je zato bio frustriran. A kako je uspeo da izađe… Voleo bih da znam.

– * –

Ha – pogrešno sam zapamtio! Imam tri fotke sa tog mesta. I ima malo više od “tri-četiri” godine. Fotke su iz jula 2005.

Natpis ispred Mišinog kaveza

Medved je najpre ležao...

Neposredno pre nego što je ustao... Nemam više fotki.

Uzgredna beleška: svašta se čulo za kratko vreme. Te gošća, te radnica. Te 55 godina, te 58 godina. Te medved izašao, te medved nije izašao. OK, vruća vest, uzbuđenje, jebeš to što je žena poginula, daj da budemo najbrži sa objavljivanjem vesti. Vulgarno. VEOMA vulgarno.

——

° Da, ludaci. Imam i primere.

1 komentar na temu “Tragedija u “Trofeju””

  1. Update: uhvatio sam vest na TV, na Dnevniku RTS. Tamo rekoše da je “pre nekoliko godina” medvedu bio napravljen novi habitat, uz pomoć stručnjaka iz beogradskog zoo-vrta. To daje nadu da je makar životinja bila tretirana sa nekakvim pijetetom i da to možda nije koren problema. Onaj stari kavez nije bio dovoljno velik.

Komentari su onemogućeni.