Asteroid prolazi blizu Zemlje

Filmovi su nas premalo naplašili. Stvarnost je strašnija. Jedino što u stvarnosti asteroidi ne padaju na Brodvej i na Jelisejska polja. I da ne zaboravimo Tadž Mahal…

Kako javlja NASA, a prenose razni sajtovi posvećeni astronomiji, asteroid pod oznakom 2005 YU55 će proći blizu nas – na oko 0,85 rastojanja od Zemlje do Meseca. Ova crna kamenčina prečnika oko 400 metara se može smatrati opasnom, jer se ne bi raspala u atmosferi. Istina, katastrofa koju bi ovaj asteroid izazvao bi bila “samo lokalnog obima”, što je eufemizam za “rasturio bi sve par stotina kilometara okolo, a ostali bi se izvukli”.

Bliski prolazak će se desiti 8. novembra. Bezbedni smo od ovog asteroida, kako javljaju naučnici, barem sledećih stotinjak godina. A sledeći ovako blizak susret (za koji znamo, to jest) desiće se 2028. godine, kad oblutak 2001 WN5 prođe na udaljenosti od oko 0,6 udaljenosti Meseca.

Da citiram autora teksta na Astronomskom magazinu: treba posmatrati nebo! Valjda neko gleda. A možda neko nešto preduzme ako zatreba.

Samo da ne budu neki kao Brus Vilis i Ben Aflek ili smo jebali čvorka.

(tnx Brandy)

2 komentara na temu “Asteroid prolazi blizu Zemlje”

  1. “Samo da ne budu neki kao Brus Vilis i Ben Aflek” 🙂
    ako je neka uteha, Hala nema ni u najavi…

  2. S obzirom da niko nije pomenuo, pretpostavljam da mu gustina nije od nekog značaja, pa samim tim ni masa. Ali bi bilo interesanto (teorije radi), utvrditi kakav bi efekat imalo njegovo gravitaciono polje. Znamo (ili ne) kakav je uticaj Mesečeve gravitacije, a ovaj objekat će biti bliži. I brži…

Komentari su onemogućeni.