Google+ za fotografe

Dakle, žacnuo sam vas u jučerašnjoj priči, zar ne? Pitate se kako da angažujete Google+ zarad nalaženja svog mesta kao fotografa bilo koje orijentacije?

Poenta je krajnje jednostavna, ali se ispostavilo da ju je teško objasniti. Možda je baš zato izazovna.Za početak, prestanite da radite to što radite. Prestanite da tražite paralele između mreže Google+ i drugih mesta za skladištenje i prikazivanje fotografija drugima. To nikud ne vodi, a usput ćete početi da zvučite kao Teofil, pa će vam se ljudi smejati što ne razaznajete uličnu barabu od političkog pritiska. Nego se vi lepo opustite, pa pre bilo kakvog zapetljavanja najpre zavirite u praksu onih koji su to savladali brže od nas.

Najbolji takav resurs do sada, bar kad je reč o upotrebi G+ za fotografiju, jeste stranica The Survival Guide for a Photographer’s Paradise.

Najbolje od svega je to što se ovaj dokument održava urednim, pa je bolje da sačuvate link kao favorit i da čitate online.

– * –

No, to su samo činjenice. Nađite svoju G+ paradigmu: to je moguće. Kako? Ne umem da vam objasnim. Ja danas znam šta bih sve mogao i to je perspektiva koja mi se dopada.

Prikazivanje galerije koje Google+ nudi je, po mom ličnom mišljenju, spektakularno.

Uostalom, već eksperimentišem. Ovo gore je moja sesija s tavana od pre nekoliko dana. A kako izgleda prezentovati galeriju, pokazaću vam na prostom primeru: idite na tu galeriju (ili ovu… ili ovu), pa menjajte veličinu prozora vašeg veb pregledača… Eat your shorts, fejZbuk! Mogu to i neki drugi, ali ti drugi ne mogu svašta nešta što može G+. A setite se da je ovo samo početak servisa. Rastite sa njim, nemojte da dozvolite da ne znate o njemu dovoljno ako se kasno odlučite za primenu.