Fotografija dana, 13. novembar 2011

Kako su mi dani kratki! Ne mislim na obdanicu, mislim na budno stanje!… To spominjem zato što je nedostatak vremena počeo da utiče na kvalitet fotografija. Izvlačim pouke iz empirijskih rezultata.

Jeste da je bila nedelja, ali bilo je previše posla i nisam se bogzna koliko odmarao. Valjalo je postići sve ono što preko nedelje ne mogu, pa sam žrtvovao opuštanje. Ama, žrtvovao sam i klopu: jednog časa tokom rane večeri, osetio sam toliku glad da nisam mogao da se kontrolišem. A proja je mirisala kao da je iz raja izašla, a ne iz rerne… Smile with tongue out

Ima neke istine u onome da gladne oči drugačije vide. Ajde-de, nisam ja bio gladan, nego ono što Lale kažu ješan. Gubim kontrolu i sad mi je na savesti da se podvedem pod… ali, čekaj malo, to je neka druga tema.

Dakle, gladne oči drugačije vide. Odlučio sam da uslikam dva komada proje (onoliko koliko bih smeo da pojedem kada bi me neko kontrolisao) i da to razvijem u fotku dana. Dok sam radio, svaka ekspozicija je izgledala lepša od prethodne – a žurio sam da završim, pa da jedem…

Kad sam uzeo fotke na obradu… No, prvo pogledajte rezultat:

Fotografija dana za 13. novembar 2011.

Dakle, kad sam uzeo fotke na obradu, bio sam već sit. Proš’o voz, nije mi više bilo stalo do proje (mada, biće svašta kad Jasna vidi koliko sam pojeo), a nijedna fotka u špilu od njih deset nije bila valjana. Već sam se zaputio da napravim neku drugu sesiju, ali sam zastao. Čekaj, rekoh, pa projekat “jedna na dan” nije lov na remek-dela, nego dnevnik razvoja kroz iskustvo. analiza grešaka je nužni deo tog iskustva. A najveća greška je da sam racionalni pristup zamenio ushićenjem o hrani u času kad sam bio gladan; to je mnogo važnije saznanje nego da sad pričam o distorzijama boje ili trivijalnoj kompoziciji. Podsetiću vas da najbolje fotografije bivaju osmišljene pre nego što se pristupi samoj sesiji fotografisanja – ovde nije bio takav slučaj.

Mišn not akomplišd, presuđujem. Ne može se raditi jedno, a misliti na drugo – osim ako je to drugo usmereno u rezultat prvog; nije bio takav slučaj u ovoj sesiji. Pouka je jasna i kvalitetna, ali neću da je koristim kao alibi. Umesto toga, ova fotka će ostati kao podsetnik kako ne treba da se radi.