Fotografija dana, 8. novembar 2011

Ponekad prezentacija fotke pokvari ugođaj. Današnje iskustvo je bilo novo za mene; moraću da se posebno pozabavim tim problemom…

Rekoh pre nekoliko dana: u projektu “jedna na dan” nedavno sam obeležio nekoliko fotki koje sam našao na raznim mestima (portali i časopisi o fotografiji koje pratim) i odlučio sam da ih parafraziram svojim radom. To je delom potaknuto idejom da ispratim kako su autori rešili neka tehnička pitanja, a delom i inatom – namerio sam da vidim šta mogu da učinim u ograničenim tehničkim uslovima. U tom nastojanju, ponekad mi “ponestane daha”, jer ima i onih amatera koji ne žale velike pare za studijsku opremu samo da bi se igrali, kao i ja. Eto, naučio sam da prepoznajem i takve radove.

Fotka koju sam hteo da rekonstruišem je finalizovana u intenzivnoj postprodukciji: reč je o detalju uvelog lista, slikanog u studiju, gde je tekstura izvedena u prvi plan jakim kontrastom u sepiji. Odlučio sam da to pokušam večeras: doneo sam klasični petolist koji je otpao sa oraha u dvorištu i poigrao se njime u tankom svetlu kojim sam rukovao. Rezultat:

Još tokom sesije, pre nego što sam imao tačnu ideju kako će postprodukcija izgledati, moji pokušaji su otišli dalje od fotke koja je bila inspiracija; utvrdio sam da bih mogao izvesti i drugačije uglove uz preklapanje listova, tako da tek deo slike drži teksturu, a ostalo bi držalo kompoziciju. Tako i bi: radio sam pod sve oštrijim uglom i na kraju, posle desetak ekspozicija, dobio nekoliko zgodnih kandidata za dalju obradu.

Fotka za koju sam mislio da će biti ona prava je zapravo i uspela, ali doživeo sam razočaranje kada je pri smanjenju na 640 tačaka, što je format za Suštinu pasijansa, izgubljena tekstura lista koja je najzanimljiviji element na fotki. Nije bilo druge: napravio sam popriličan izrez, otprilike trećinu po jednoj dimenziji, pa je tek to u finalnoj obradi ispalo kako valja. Nešto se ne sećam da sam ranije u ovom serijalu fotki iskusio sličan problem – potrebu da menjam izrez kako bih očuvao teksturu fotografisanog objekta – što znači da sam ovog puta uhvatio i uzgredno novo iskustvo. Prema tome, mišn akomplišd. Hot smile