Duh vremena 2011

Google je upravo objavio Zeitgeist za 2011. godinu. Ako vas interesuje, skoknite i pogledajte.

Zeitgeist je reč koja zvuči dovoljno cool (ili kako se u godini gospodnjoj 2011. veli, to je sexy) da bi se u današnje vreme koristila kao marker za obeležavanje neke tačke za proveru gde smo i šta smo u funkciji vremena. Termin “duh vremena”, kako glasi prevod sa nemačkog, ovde je sasvim primeren u svom doslovnom značenju. A kako je najlakše proveriti boje duha današnjeg vremena? Pitajte onog ko obezbeđuje najviše interakcija u svetu informacija: Google.

Duh vremena u veeeeelokoj kutiji za pretraživanje.

Na sajtu Zeitgeist 2011 naći ćete razne liste trendova – opšte ili po temama ili regionima. Svaka stavka bilo koje liste je praćena detaljnom pričom, pa ćete moći da provedete dosta vremena prisećajući se onoga što je obeležilo godinu za nama kao najpopularnija tema.

Čeprkajte: nema potrebe da vam prepričavam ono što ćete i sami naći za minut ili dva. Nadam se da ćete primetiti da je i srpski među jezicima koje možete izabrati u paleti na dnu prozora.

Evo promotivnog videa, čisto da osetite atmosferu:

Doduše, ne nadajte se mnogo: Rebecca Black je ličnost godine i tu nema leka. No, šta je to spram suptilnog prećutkivanja termina “Occupy Wall Street“.

Neznanje je blagosloveno. Radite šta god hoćete, mislite kako god vam se dopada. Ali, radite i mislite. Nemojte da budete deo krda.

4 komentara na temu “Duh vremena 2011”

 1. Google je verovatno odabrao taj naziv (Zeitgeist) zbog čuvenog istoimenog filma. Ko nije video ovaj film treba obavezno da ga pogleda. Može se besplatno skinuti sa zvaničnog sajta: http://zeitgeistmovie.com/
  Počnite od onog iz 2007-e pa dokle stignete.

  1. Termin “zeitgeist” se proširio iz nemačkog u engleski prilično davno, negde posle u vreme nemačke klasične filozofije.

   O serijalu filmova “Zeitgeist” nemam visoko mišljenje jer su zasnovani na poluistinama. To je prava šteta, jer pokušaj je bio vredan pažnje.

   1. Al’ baš te poluistine su – kako ‘nomad neko lepo reče – jako, jako lepo upakovane, da svako kome fali malo (samo)kritičkog uma lako “naiđe na minu”. :

    Lepo ‘nomad Diotalevi reče (parafraziram): “Od ljudi koji nisu pročitali nijednu knjigu na svetu gori su oni koji su pročitali samo jednu. Ovi prvi znaju da ne znaju ništa, a ovi potonji misle da znaju sve!”

Komentari su onemogućeni.