Fotografije godine u časopisu Digital Camera World

Svojevremeno sam bio pretplatnik na papirno izdanje ovog časopisa. Vredeo je svaku paru. vredi i danas, jedino što košta toliko da se ne usuđujem da ga prepuštam kikindskim poštarima…

Ako se zateknete u onom aneksu knjižare “Plato” iza ugla od glavnog ulaza, u Vasinoj ulici u Beogradu, tu možete kupiti neka zanimljiva strana izdanja časopisa. Tu ćete naći i engleski časopis Digital Camera World, jedan od najuglednijih časopisa čija ciljna grupa su napredni amateri i tzv. entuzijasti. Ako se bavite fotografijom, kupite jednom jedan primerak, mislim da je u rangu cene 700-800 dinara – nije jeftin, ali vredi°.

Da ne prepričavam: ima dosta toga što možete videti, saznati i naučiti listajući taj časopis i prateći veb portal. Hteo sam da skrenem vašu pažnju na godišnji konkurs za najbolju fotografiju, podeljeno u deset kategorija. Konkurs traje praktično cele godine, a finale je u decembru – ove godine, pobednik je proglašen 13. decembra.

Pobednička fotografija na konkursu za fotografa godine 2011

Prilično čestom, najbolje fotke budu pomalo bizarne… Još mi stoji knedla zbog pobedničke fotografije koja je bila portret jedne anoreksične devojke; bilo je to baš onih dana kada je jedna moja drugarica umrla od posledica anoreksije i to mi je teško palo. Groteskno je i to da je baš broj sa proglašenim pobednicima bio poslednji papirni primerak na koji sam bio pretplaćen i to je “malo” pomoglo da ne produžim pretplatu posle tri godine.

No, dobro… Skoknite na prilog o proglašenom pobedniku za 2011. godinu, pa onda odatle pratite sve linkove.

Pravu stvar ćete učiniti ako budete pratili kako konkurs napreduje tokom godine. Neću da vas zamaram (čitaj: zaplašujem) količinama o kojima je reč. Tek, tamo sam primetio fantastičan nivo autocenzure: nećete naći drugorazrednu fotografiju na konkursu časopisa Digital Camera World. A bolje ćete naći samo na nekim hermetičnim umetničkim ili profesionalnim portalima (poput nedavno pomenute selekcije najboljih fotki godine u National Geographicu).

Uživajte. A pogotovo nekima od vas želim: učestvujte!

________
° Ma, rekao bih ja vama da skinete PDF izdanja, ali ja sam fin dečko i nikad vas ne bih navađao na gusarske delatnosti.

$#$