Proverili smo šta je to Zappa

U danu koji je za nama, barem su Dweezil Zappa i njegova familija obeležili tatin rođendan. A red je da i mi to učinimo.

Frank Vincent Zappa, jedan od najznačajnijih kompozitora dvadesetog veka, usput i gitarista, producent, tekstopisac, scenarista, dramaturg, reditelj, aranžer, organizator, animator, scenski umetnik i neverovatni baja za žurke, rođen je 21. decembra 1940. godine u Baltimoru. Šta je sve radio i čime se sve bavio tokom svog prekratkog života, preširoko je za ovu priču, a to ćete svakako naći na Vikipediji ili negde drugde (matični sajt, anyone?), pa ne moram ja da se bavim time. Hajde da slušamo muziku.

E, tako; ova numera je oduvek bila dobra za zagrevanje.

Šta biste vi radili da imate takve muzičare oko sebe? Znate li šte je Zappa radio? Šta je hteo. Bila je to muzika velike moći. Sledeća numera mi je jedna od omiljenih, i to isključivo u divljoj live verziji sa albuma “Zappa in New York“… Pazi sad:

Auh!…

Kad sam počinjao sa proveravanjem šta je to Zappa, a beše to kad sam imao premalo godina, mnogo sam zastajkivao, pa čekao, pa se češkao, pa se pitao šta me snađe, pa šta sad, pa kako da sakupim sve te albume, pa sam odustajao… I onda su posle najzad do mene stigle dve ploče koje su ključ. Prvo ova:

I, još važnije, Sheik Yerbouti: u to doba na pločama nije bilo oznake da muzika može da ostavi trajne posledice po sirotog slušaoca. Ali, preživeo sam sve.

Preživeo sam sve. Pogotovo epopeju onom, kako se to danas kaže, pripadniku alternativnih nazora u seksualnoj orijentaciji. Nekad, kad je vazduh bio čist a seks prljav, to se zvalo “peder” i svi su razumeli o kome/čemu je reč. Uglavnom, Boby Brown kaže I can take about an hour on the tower of power i meni su trebale godine da bih razumeo šta ta sintagma znači. Bio sam zadovoljan pesmom koju su čak i društveno odgovorne radio stanice puštale u etar jer, eto, ni oni tamo nisu znali šta znači taj stih.

Vama je jasno da bi ova šetnja mogla da traje do prekosutra i da pritom ne osvetlim sve što vredi pomenuti o Zappi. Proverite sami šta je to Zappa. Svakako ne propustite ovo:

A bilo bi glupo preskočiti i ovo, jer je klasik:

Uh. Beznadežno je. Nema smisla da prenosim sve. Ona lista na jutjubu je OK za početak: daće vam načelnu ideju koliko toga ima. A kad vidite spiskove u fonografiji, zagrcnućete se.

The torture never stops.

$#$