Fotografija dana, 17. januar 2012

Slikanje dok pada sneg je uvek iskušenje: baterija se brzo hladi, objektiv se ukvasi, prsti trnu… Ali, rezultat je uvek nešto posebno – samo ako umete da gledate i prepoznajete kadar…

Sneg je padao celog dana. Nije to bila bogzna kakva količina, do večernjih sati pola snega se pretvorilo u sastojak za blato. Ali, najzad je baš zabelelo i to je prijalo oku. Otvorio sam prozor u predsoblju i puknuo nekoliko ekspozicija, čisto u nameri da uhvatim samo padanje snega. A posle, ukazala se prilika za nešto malo više.

Odvezao sam Jasnu na posao, a imao sam petnaestak minuta dok Ana ne stigne iz Novog Sada. Taman da protrčim jedan mali krug trgom, u samom centru. Tako i bi: više vremena od raspoloživog mi nije ni trebalo. A na trgu, zanimljiv detalj: sneg je verovatno pao i na senzor za aftamacko uključenje uličnog osvetljenja na trgu, pa su se svetiljke upalile i načinile zanimljiv detalj nasuprot sivilu. Vrlo brzo se pokazalo nekoliko vrednih uglova za kadriranje i to sam izveo. Malo sam žurio i nisam razmišljao dovoljno polako – inače bih sigurno shvatio da mogu da napravim i ceo kadar od ovog što sam izrezao da bih postigao:

Fotografija dana za 17. januar 2012.

Hajde da vas ne zamlaćujem prepričavanjem parametara fotke. Reći ću samo da sam skoknuo do Photoshopa da uravnotežim svetlo i boje; namerno sam održao pomak u narandžasto da bih naglasio boju iz svetiljke. A dva goluba u letu sam prvi put primetio tek dok sam obrađivao fotku. Open-mouthed smile Kompozicija ovog izreza je vrlo tesna, ali baš takva mi je bila po volji u času obrade, pa tu nema šta da se priča. I ostalih šest ekspozicija su OK, a možete ih sve pogledati na mom profilu na fejZbuku; valjda je javno dostupno i ako nemate nalog, nemam pojma, probajte.

[EDIT novembar 2012: fejZbuk više ne dozvoljava spoljne linkove bez naloga; evo tih fotki preseljenih na Minus.]

U dve reči: mišn akomplišd. Nerd smile